Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Ghidul pescarului

Pescuit


Desi in alte tari tehnicile moderne de pescuit la crap sunt intr-un continuu progres ma doare sa vad ca la noi in tara tot mamaliga si bomba raman cap de afis, lansete si mulinete neadaptabile acestui pescuit sunt afisate prin toate magazinele ca "scule speciale". Pasiunea m-a determinat sa studiez foarte multe materiale de specialitate, am pus in practica ce am invatat si am descoperit un mod mai elevat si mai eficient de a pescui la crap. Va voi reda esentialul in speranta de a deschide macar in cativa dintre dumneavoastra flacara aceea mica din care se naste pasiunea.



   Voi incerca sa va explic mai intai ce echipamente sunt necesare pescuitului crapilor trofeu, apoi cateva metode si tehnici de nadire si pescuire a acestora.

Lansetele speciale pentru pescuitul crapului au lungimi cuprinse intre 3,30 si 4,20m, cele mai folosite fiind cele de 3,60-3,90m, cu puteri cuprinse intre 1,75-4lbs, cele mai comune fiind intre 3 si 3,5lbs. Exista mai multe opinii in legatura cu tipul de actiune al lansetelor de crap. Unii spun ca actiunea de varf este cea mai buna deoarece controlezi mai usor pestele (in special la mal cand trebuie folosit minciogul), altii sunt de parere ca un bat mai moale te ajuta sa lansezi mai departe. Din experienta va spun ca si lansetele mai moi te ajuta foarte mult la lanseu si la obosirea unui peste mare. 19219v215t

Mulinetele cu free runner s-au impus in ultima vreme ca "mulinete de crap" si asa si este. Sistemul de eliberare al tamburului in timpul asteptarii si revenirea la frana stabilita la primul tur de manivela este esential in acest stil de pescuit. O lanseta lasata in asteptarea crapului cu frana mulinetei stransa are toate sansele sa dispare sau crapul poate rupe firul inainte de a pune mana pe lanseta. O mulineta lasata cu frana slaba, ca sa-si ia pestele fir, este o solutie, dar nu cea mai buna. O data pestele intepat trebuie reglata frana, actiune ce necesita putina atentie, timp in care pestele ramane nesupravegheat si nu ai decat un singur mod de a afla cand ai strans frana prea tare. 19219v215t ..

Avertizoarele electronice ofera un plus de confort in pescuitul crapului in sensul ca nu mai stai la panda, cu ochii pe bambine, iar noaptea poti sa te intinzi un pic (fara sa adormi bustean). In felul acesta nu mai ai rateuri cand mananci, pregatesti nada si alea, alea.

   Un alt aspect este prezentarea momelii. La noi, majoritatea pescarilor infig momeala in carlig (este adevarat ca sunt si momeli cu care se pescuieste asa) dar cea mai eficienta metoda este rigul sau firul de par. Foarte multe momeli se preteaza la pescuitul pe rig, cea mai renumita fiind boillies-ul, si cred ca de acum toti pescarii s-au familiarizat cu aceste momeli si nu mai trebuie prezentate (porumbul, graul, nucile, alunele si altele). Porumbul, momeala cea mai folosita la pescuitul crapului, se prezinta pe rig mult mai bine decat in carlig, numarul rateurilor la intepatura fiind mai mic la folosirea rigului. De asamenea porumbul uscat se poate gauri cu un burghiu de 2-3mm, se pot pune trei pana la sase boabe pe rig si este o momeala foarte eficienta pentru crap nefiind comestibila pentru raci.

   Firul mono a fost inlocuit, in monturile pentru crap, cu firul impletit(textil) nu numai datorita rezistentei mai mari ci si faptului ca este mult mai moale, mai matasos si insala mai usor simtul tactil, foarte dezvoltat, al crapului. De aceea recomandarea mea este sa folositi la legarea carligelor numai fir textil impletit(braided) si nu topit in suprafata(fusion).

Rigul este eficient numai daca este legat "ca la carte", adica distanta dintre carlig si lest sa fie de 20-24cm, distanta optima dintre curbura carligului si momeala este de 1-1,5cm (aici sunt mai multe opinii dar din experienta mea cea mai buna distanta este de 1cm).

   Ca o completare la cele spuse in primul episod, iata un sfat foarte important in folosirea rigului: un singur carlig pe montura.

   Legarea rigului. Cea mai indicata este folosirea celebrului nod fara nod (knotless knot) pentru care sunt de urmat doi pasi usori:

   1.La capatul unui fir textil formati o bucla cu un diametru de circa 1cm, puneti firul in lungul tijei carligului, cu bucla inspre curbura, lasand o distanta de 1cm plus diametrul momelii folosite intre capatul buclei si curbura carligului, treceti celalalt capat al firului prin ochetul carligului.

  2.Matisati capatul lung al firului in jurul tijei carligului, peste firul cu bucla, in spire stranse una langa alta (la carligele cu tija scurta sau medie matisajul trebuie sa ajunga pana in dreptul varfului carligului) apoi intoarceti si firul, din nou, prin ochet, intotdeauna din spate spre fata, adica spre partea cu varful, eu repet ultima operatiune de doua ori, parandu-mi-se mai rezistent. De capatul lung al firului se va lega vartejul ce face legatura cu restul monturii.

   Pentru o mai buna camuflare a firului textil va recomand vopsirea acestuia cu un marker maro sau verde inchis. Aceasta operatie va fi facuta de cate ori este nevoie.

   Acesta este rigul de baza, dar pentru folosirea diferitelor tipuri de momeli sunt si alte feluri de monturi.

Boilliesul flotant clasic. Se leaga un carlig cu tija lunga, pe firul din prelungirea nodului, inainte de a se face bucla pentru boillies, se introduce pe fir un varnis siliconic care se trage impreuna cu firul pe tija carligului si se face bucla. Cand vreti sa puneti boillie trageti varnisul spre ochetul carligului si astfel rigul ramane liber, puneti boillie-ul si trageti varnisulspre curbura carligului in asa fel incat sa blocati boillie-ul strans langa tija carligului in asa fel incat atunci cand este pus in apa tija carligului sa aiba o inclinatie de circa 45 de grade.

Boilliesul flotant cu elastic este legatura mea preferata, care mi s-a parut ca merge mai bine si da putine rateuri.

   Se gaureste boilliesul cu un burghiu (de 3mm), se trece cu croseta un elastic prin acesta. Se trece carligul prin ochiul format de elastic si se strange. Capetele elasticului se leaga intre ele, nodul format fiind suficient de mare pentru a fi folosit ca opritor. Boilliesul se pozitioneaza in asa fel incat, o data pusa montura in apa, tija carligului sa aiba o inclinatie de 45 de grade.

Montura clasica cu porumb. Montura clasica pe care am vazut-o in toate documentatiile arata ca si montura de boillies singura modificare fiind ca in loc de bilute se pun 2 pana la 4 boabe de porumb si apoi un opritor. Am incercat aceasta montura, dar nu pare suficient de sigura, boabele desirandu-se destul de usor.

Varianta mea. Boabele de porumb au o pozitie foarte lejera si la orice incercare a pestelui de a le inghiti sau de a le scuipa carligul se intoarce cu usurinta si se agata. Practic cu aceasta montura numarul rateurilor este nesemnificativ. Legati un carlig, caruia ii lasati firul de par mai lung decat la boillies (numai prin incercari veti putea determina lungimea optima), gauriti boabele de porumb cu un burghiu (daca este vorba de porumb uscat) si insirati-le pe fir, incap 2-8 boabe, dar aveti grija la marimea carligului, treceti bucla rigului peste varful carligului, peste contra si trageti ultima boaba peste nodul ochiului in asa fel incat bucla sa nu poata iesi cu usurinta.

Rig pentru boabe de grau. Prin ochetul unui carlig treceti doua fire sintetice foarte subtiri, intindeti-le in lungul tijei si peste ele matisati legatura carligului pana in dreptul varfului (veti avea un carlig cu patru riguri) faceti cate o bucla pe fiecare fir (incercati sa fie cat mai egale) si trageti cu croseta maximum patru boabe de grau pe fiecare, apoi treceti-le peste varful carligului si veti avea un guguloi de boabe care mascheaza foarte bine carligul dar cand un crap il apuca acesta iese foarte usor dintre boabe si isi indeplineste rolul.

Rig pentru viermusi. Pe tija unui carlig de crap matisati un fir mono de 0,08-0,12mm iar la capatul acestuia legati un carlig de pescuit nr.18 (este mai usor sa faceti operatiunea invers), distanta dintre carligul nr.18 si curbura carligului sa fie de 1-2cm. Pe tija carligului de crap trageti un varnis siliconic, umpleti firul mono cu viermusi (pe care-i trageti prin carligul nr.18) si agatati acest carlig de varnisul de pe tija carligului mare. 19219v215t

Rigul nu este totul. Trebuie facuta montura de pescuit asa ca in acest episod va voi prezenta cateva monturi pentru pescuitul crapului. Pentru ca nu pescuiti cu mai mult de trei lansete(???), accesoriile pe care le folositi sunt mai putine dar trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Nu aveti voie sa faceti rabat la calitate nici la cel mai mic accesoriu.

Montura culisanta clasica este o montura foarte usor de realizat, cu putine componente. Un lest fixat pe un tub de silicon sau PVC, direct sau cu agrafa (poate fi un plumb sau un momitor) o biluta de cauciuc si un rig clasic (un carlig legat cu fir textil si cu vartej in capatul opus). Este o montura buna primavara cand crapii sunt inca lenti si fitosi. Avantajul este ca pestele ia momeala si pleaca cu ea fara sa simta nici o greutate deoarece firul culiseaza prin lest. Lasati bambina mai jos, lasand firului o burta mai mare pentru ca pestele sa se poata deplasa nestanjenit pana interveniti. Necesita atentie si intepare rapida caci pestele poate lasa momeala oricand daca i se pare ceva in neregula. Aceasta montura mi-a fost recomandata de crapistii de Dunare. 19219v215t

Montura semiculisanta este aceeasi montura cu cea descrisa mai sus, diferenta o constituie stoper-ul care se pune pe fir la circa 20 cm. in urma tubului. Cand pestele ia momeala (si pleaca cu ea) firul culiseaza pana la stoper, moment in care se produce un soc din cauza greutatii lestului. Daca raportul intre gradul de ascutire al carligului si greutatea plumbului este bun, inteparea este gata, altfel se produce o preintepare care oricum va ajuta foarte mult.

Montura elicopter. Aceasta montura are avantajul reducerii numarului de incurcaturi ale rigului pe firul principal si cel al mobilitatii mari, foarte importante la scoaterea unui peste mare. 19219v215t

Realizarea. Avem nevoie de urmatoarele accesorii: un tub de silicon, un vartej de marime mare (1-2, obligatoriu cu ocheti rotunzi si nu rombici), doua bile de plastic cu gaura avand acelasi diametru cu cel al tubului, o bila de cauciuc si o agrafa cu vartej. In unul din capetele tubului plasati vartejul intre cele doua bile de plastic, pe care le fixati cu superglue (atentie sa nu lipiti si vartejul) lasand o distanta de circa 1 cm. fata de capatul tubului si o distanta de circa 5 mm. intre bile. De capatul liber al vartejului legati rigul cu carlig. Montura o puteti face direct pe firul principal sau mai bine pe un fir textil de cativa metri pe care il legati direct de firul principal. Treceti firul prin tub (carligul trebuie sa fie in partea dinspre lest) si legati-l de vartejul de la agrafa cu vartej. De agrafa prindeti lestul si montura este gata.

   Puteti folosi si plumbii, facuti special pentru aceasta montura, care au din constructie vartejul montat pe un ax din plastic dur. Exista in magazine niste kituri numite Heli Beads, speciale pentru aceasta montura, problema lor este ca legatura dintre bile (tulip) este dintr-um plastic rigid care se fractureaza la primul peste, devenind inutilizabila.

Montura culisanta rigida (Kevin Nash) mi se pare cea mai buna montura, cea mai eficace la autointepare iar prin faptul ca in timpul drill-ului lestul devine culisant, cea mai sigura impotriva decrosarilor. Practic, dupa ce am incercat toate monturile, am ajuns sa pescuiesc in exclusivitate cu aceasta. O astfel de montura, daca este bine facuta, va va ajuta foarte mult si va reduce numarul rateurilor la intepatura, functionand cu orice fel si tip de momeala.

Realizare. 19219v215t Montura se compune din urmatoarele elemente: un rig, un lest, un clips KN, un conector conic din cauciuc (in lipsa puteti folosi si un ventil de bicicleta) si un tub de silicon (de preferinta maro inchis, verde inchis sau negru). PVC-ul nu este grozav deoarece e cam rigid si, ajuns pe fundul apei, nu se intinde ci sta in bucle pe care crapul le poate detecta. Treceti firul prin tubul de silicon, treceti pe fir conectorul si clipsul KN (cu partea subtire spre conector), apoi legati firul de vartej. Introduceti tubul de silicon in conector si fixati-l cu o picatura de super-glue iar apoi impingeti vartejul in partea mai groasa a clipsului KN. Foarte important este ca vartejul sa stea fix in acest clips dar sa iasa la o smucitura mai puternica.

Montura cu momeala si nada foarte aproape. M-au tot batut la cap diversi pescari cum ca pe nu stiu ce balti ar merge numai "la bomba". Cand ma gandesc la monstruozitatile alea cu multe carlige mi se ridica parul in cap. Am bagat la cap ideea si am testat-o in felul meu. Merge foarte bine dar nu o consider ca o solutie. O prezint in speranta ca daca un vizitator de-al meu practica acest pescuit urat (la bomba) si incearca aceasta varianta isi da seama de inutilitatea carligelor (...mai mult de unul)

Principiul bombei este simplu, un pumn de nada compacta din care crapul mananca pana da de carlig (va asigur ca si cu o nada si o momeala, bine plasate, se intampla acelasi lucru). Iluzia "mersului numai la bomba" exista din cauza ca majoritatea pescarilor nu prezinta momeala In zona nadita. Cum este aceasta montura? Este o montura semiculisanta modificata, adica lestul (aici este obligatoriu un naditor) nu mai este pe firul de baza ci pe firul cu care este legat carligul. Firul cu care se leaga carligul se lasa de cca 25-30 cm, bagi 2 margelute de cauciuc, negre si un cosulet naditor apoi legi vartejul (intre tubul momitorului si vartej distanta optima este de 15-20 cm). Pe rig, momeala va fi obligatoriu flotanta. Cum se comporta montura? Dupa ce lansezi si intinzi firul, carligul cu momeala va sta la o distanta de 2 bilute de momitorul incarcat cu nada si va flota (!), astfel ca, indiferent in ce pozitie cade momitorul, momeala va sta sus. Mai departe e ca la bomba, vine crapul... vede momeala (si nada) ... ii place ... musca ... apuca si carligul cu momeala ... se ridica ... lestul culiseaza si se opreste In vartej ... preinteparea e gata ... e randul tau sa actionezi. De nada poate sa depinda succesul sau insuccesul la pescuit.

   Nada este cea care cheama pestele la masa si de aceea trebuie sa contina elemente din hrana de baza a crapului, aroma care trebuie, gustul, culoarea, consistenta... Cum trebuie exact sa fie toate acestea? Intrebati un crap. Sau folositi-va imaginatia si, cu cat mai spectaculoase vor fi rezultatele, cu atat mai mari vor fi si satisfactiile. Eu va voi da doar cate ceva din experienta proprie (si din a altora) dar nu o luati ca litera de lege. Conditiile de pescuit difera de la o zi la alta, de la o apa la alta sau chiar de la un mal la altul. Crapul are simtul mirosului de 8 - 10 ori mai dezvoltat decat cel al omului si de aceea exista teoria savanta ca trebuie folosite, in nada, componente din plantele care cresc pe malul apei deoarece apa de ploaie, care se scurge printre stiuletii de porumb si peste fructele din copaci, duce cu ea in lac mirosurile. Nada trebuie sa cuprinda in compozitie momeala pe care o veti folosi.

Prin scrierile maestrilor stilului se recomanda sa nadesti exclusiv cu boillies si pellet-uri dar eu nu prea sunt de acord cu chestia asta si intotdeauna pun in nada porumb, apoi pescuiesc cu boabe de porumb pe o lanseta, cu boillie normal pe alta si cu boillie flotant pe ultima (fiecare cu fixul lui). In felul acesta cred ca si crapii se hotarasc mai repede sa manance boillies-uri gasindu-le printre boabele pe care le cunosc bine. La boabe de porumb am prins mai bine pe baltile mai salbatice si mai putin batute de pescari "cu carte" iar in baltile deja nadite, cam la fel la toate momelile. Exceptie face balta de la Sarulesti unde In ultimii 10 ani s-au aruncat sute de tone de boillies si unde acestea sunt momeala numarul 1.

Prima nada pe care o voi prezenta este nada pe care eu o folosesc cel mai des si pot sa va spun ca este foarte eficienta pentru toate formele de crap, mergand foarte bine din mai pana in septembrie. Nada este un amestec in care unele ingrediente pot lipsi sau pot fi introduse si altele cu conditia de a se pastra aceeasi linie a aromei. Iata reteta, 4 kg de porumb uscat, 1 kg de grau sau arpacas, 2 kg de boillies (capsuni, tutti-frutti, banane, ciocolata, canepa, caramel) fiind indicat sa aveti 1 kg de boillies solubile, 1 kg de canepa (recomandabil sa fie coapta), 1 kg de zahar sau alt indulcitor (mierea este foarte buna dar numai 0,5 kg), 0,5 kg soia uscata, 0,5 kg seminte de floarea soarelui macinate sau, in lipsa, srot, 0,5 kg naut inmuiat si fiert, 0,5 kg pelett-uri (solubile), aditiv praf sau lichid, putina sare, 10 ml aroma de acelasi fel cu cea a boillies-urilor (aveti grija cat de concentrata e aroma pentru ca din cea ce se gaseste la noi pe piata puteti sa puneti si 2 litri, puteti folosi foarte bine siropuri concentrate), 10 ml ulei de canepa si 10 ml ulei esential (cel mai bine ar fi cu aroma pe care mergeti sau, daca nu aveti, cel de mandarine poate fi combinat cu orice aroma).

   Toate chestiile astea eu le combin intr-o galeata (de fapt impart totul in doua si fac doua transe de nada) si le amestec bine, pun apa cat sa acopere totul si le las asa cateva ore. 19219v215t Grauntele uscate vor trage apa mai ceva ca un burete (In special nautul si soia) asa ca aveti grija sa adaugati alta in permanenta. Acest tip de nada se preteaza foarte bine la nadirea directa, la fata locului, adica din barca sau pe jos iar daca nu se poate amestecati totul cu o nada praf, faceti bulgari tari si Ii puteti arunca cu prastia. Daca dispuneti de o barca, lasati amestecul ceva mai zemos, pentru o difuzie mai rapida. Cantitatea aceasta eu o folosesc pentru un pescuit de doua zile si o arunc In 4 portii. 1/4 In prima seara si Incep pescuitul a doua zi dimineata cand mai arunc 1/4, apoi cate Inca 1/4 seara si dimineata. Dupa 5-6 partide Intr-o balta puteti sa-i faceti pe crapi dependenti de aceasta aroma.

   O nada pe baza de cartofi (buna vara la crap si ten) poate avea urmatoarea compozitie. 4 kg de porumb uscat, 4 kg de cartofi proaspeti, taiati in cubulete de 1-2 cm (nu taiati cartofii decat atunci cand pregatiti nada), 2 kg de boillies (canepa, fructe sau squid), 1 kg de arpacas, 0,5 kg naut preparat, 1 kg zahar, aroma, 10 ml aditiv (merge bine in combinatia asta Aromix-ul de crap de Sensas). La aceasta nada pescuiti cu boillies, cu cartof si cu porumb. Cartoful se poate pune pe rig proaspat sau puteti folosi cartofii conservati, din comert. Pacat ca-i iarna... Pentru mai multe detalii vizitati site-ul meu  www.crap.ro

Lansete

  • Referitor la lansete recomandam: pentru pescuitul usor, în locuri cu stuf si multe crengi este de preferat o undita telescopica de 5 - 7 m.
  • Pentru pescuitul mediu pe râuri, în balti sau pe Dunare: lanseta de 3,50 - 4,50 m cu actiune de 30 - 60 g.
  • Pentru pescuitul greu, la plumb, în lacuri, Dunare si Mare: lanseta de 4 m cu actiune 100 - 120 g.
  • Pentru somn, stiuca: lanseta de 4,50 - 5,40 m cu actiune de 200 - 450 g.
  • Pentru pescuitul cu naluci: lanseta de 2,10 - 2,40 cu actiune de maxim 50 g.

Este recomandabil sa achizitionati vergi din 2 - 3 elemente, având avantaje privind uzura redusa la mufari ti mai ales curba ( mai putin franta ) dupa care lucreaza.

Mulinete

Recomandabil sa aveti mulinete cu maxim 4 rulmenti pentru cele cu angrenaj coroana-pinion.

Este bine, de asemenea sa aveti mulinete cu carcasa metalica ( tambur metalic ), acestea permitând angrenajului jocul mai mic.

Si, bineînteles, este de dorit a avea mulinete de diferite marimi, numarul lor trebuie sa fie egal cu cel al lansetelor.

Fire

Aici ramâne la latitudinea dumneavoastra,însasi în functie de lansetele si mulinetele pe care le detineti. De asemenea, locul unde veti pescui este f. important pentru alegerea firului. Fiti hotarâti la ce dati: la pluta, la plumb, la wobler sau twister. În functie de toate acestea, firele pot fi de la 0,12  pana la 0,50.

Sfaturi practice

Pestele proaspat se verifica astfel: daca este pus într-un vas cu apa si cade la fund, înseamna ca e bun.

Daca pestele proaspat are miros de mâl, se tine 1 ora în apa rece si otet (2-3 linguri otet la 1 l apa).

La prepararea icrelor este bine sa se foloseasca neaparat apa minerala sau sifon rece, pentru a le face mai emoliente.

Crapul are un os amar în forma de triunghi, în locul în care se leaga sira spinarii de cap; acesta trebuie scos înainte de pregatirea pestelui.

Bibanul se poate curata de solzi daca se scufunda în apa clocotita câteva secunde.

Pentru pastrarea dulcetii pestelui, pestele curatat nu se tine în apa, doar se spala repede.

Icrele de mreana fiind toxice crude, nu se consuma decât fierte sau prajite.

La curatarea pestelui mare trebuie sa se aiba în vedere eventuala prezenta a teniei, fapt care interzice consumarea pestelui.

Friptura de peste se fragezeste numai cu vin alb; vinul rosu da fripturii un gust rau.

Pestele se curata mai usor de solzi daca îl bagam în apa clocotita si pe urma în jet de apa rece.

Laptii de peste trebuie tinuti 10 minute în apa cu putina lamâie. Apoi se zvânta si se prajesc, usor tavaliti, în prealabil, prin faina.

La preparatele de peste se serveste numai vin alb sec.

Preparatele de peste se servesc pe farfurii ovale. Se va încojura pestele cu frunze mici de patrunjel verde si cu felii de lamâie si masline.

Icrele se pastreza amestecate cu multa sare. 19219v215t

Înainte de a frige fileul de peste, ungeti-l cu putin suc de lamâie. În acest mod, carnea devine foarte tare si nu se mai farâma.

Sarea si acreala fac sa se coaguleze mai repede substantele albuminoide din carne si aceasta sa nu se sfarâme.

Odata congelat, pestele nu mai poate fi recongelat. Nu numai ca-si pierde calitatile nutritive, dar nu mai are nici gustul placut.

Cateva modalitati de a lega fire si carlige:

Noduri / Monturi

Constructia "nodului Albright" folosit la sistemul "bici" pentru aruncarea unui plumb greu la mari distante. Nodul se poate face intre doua fire de nylon, unul de 0,28 mm si unul de 0,35 mm, sau de 0,40 mm, sau de un fir de matase ( Dyneema ) care la o grosime de 0,08 mm / 0,10 mm este echivalentul firului de nylon de 0,20 mm / 0,25 mm.
Pentru a lega nodul "Albryght", se face un ochi la un capat, iar celalalt capat se introduce prin ochi infasuranduse de 5 sau 6 ori (dinspre stanga spre dreapta) trecand acelasi capat de fir, prin acelasi ochi, dupa care se trage pentru a fi nodul inchis.
Pentru a lega " nodul Albryght "se foloseste aceeasi tehnica numai ca firul se va infasura de 10 pana la 12 ori si se va trage 3 sau 4 inele peste ochi (acoperind ochiul)- vezi poza-.


Pentru linia de pescuit peste plat ( calcan, cambula, limba de mare. 19219v215t ..) se foloseste un camp de 0,40 - 0,50 mm, doua sau trei betisoare metalice sau de plastic foarte elastice incasabile cu o lungime de 15-20 cm, de culoare rosu, alb transparent, alb, galben si verde.( cele plastice ).
Carlige nr. 4, 6 sau 8 cu coada lunga, de preferinta negre, nylon pentru legatul carligelor grosimea 0,20 - 0,30mm.
Campul de lungimea 110 cm -125 cm, deci fata de poza de mai sus, ultimul carlig de langa plumb se poate lega la o distanta de 10 cm de plumb, avand direct contact cu fundul marii.
Bastonasele de plastic se topesc la o flacara mica ( chibrit, bricheta ) la ambele capete, dupa care imediat sunt presate pe o suprafata dreapta pentru a da o forma plata capatului betisorului.Incepand cu bastonasul de jos facem un nod larg pe campul de 0,50 mm, si prin acelasi nod infasuram de mai multe ori ( 5-6-7 ori ) capatul campului, iar undeva la jumatate deschidem un ochi, introducem betisorul, dupa care tragem de cele doua capete.
La celalalt capat al betisorului, pentru legarea chiostecului se foloseste un nod clasic, nod folosit la legarea unui carlig.
Aceasta procedura se repeta de trei ori, si linia esta gata pentru actiune. Ca momeala sa folositi peste de mare, cu solzi argintii, sarat .Momentul propice prinderii calcanului este dupa furtuna, deci o mare spre calmare, niciodata inaintea furtunii, sau pe un vant de 3 - 4 bfr., adica la o viteza a vantului de 6-8 m/s, deci valuri cu spuma.

Clinch

Polomar

Trilene

Clinch imbunatatit

SLIP

TURLE

JANSIC

SNELL

Ca in orice stil elitist de pescuit, echipamentul "de crap" este foarte costisitor, dar cum pestii pe care (sper) ii vizati sunt de talie mare si foarte mare (un crap este mare cand trece de 10 kg.) va dati seama ca nu puteti face rabat la calitate nici la cel mai mic accesoriu. Decat sa va cumparati 14 lansete si 14 mulinete de unica folosinta mai bine va luati 3 lansete si 3 mulinete de calitate si va garantez ca pescuitul vi se va parea de mii de ori mai frumos. Unii pretind de la o scula scumpa sa prinda singura sau sa aiba televizor. Aceste prostii nu ma mai mira de mult. Nu poti pretinde ca stii sa faci diferenta intre o lanseta ieftina si una "profi" pana nu ai pescuit cu amandoua. Puneti mana pe echipamente de top ori de cate ori aveti ocazia, cand le vedeti la prieteni, chiar la pescari necunoscuti pe balta, in magazine, in expozitii, nu ratati nici o ocazie, asa va veti da seama de diferente, de ce unele sunt la o cotatie foarte buna intre pescarii veterani si altele sunt mult mai jos in topuri. Nu va luati intotdeauna dupa pret, nu intotdeauna este cel mai relevant.

O lanseta cu mulineta clasa economic costa pe piata in jur de 30 $, opt (cam asta este media de "scule" pe cap de pescar pe baltile noastre) bucati costa 240 $, bani pe care trebuie sa-i dati aproape anual caci mai mult nu rezista aceste scule ieftine. Cu 240 $ puteti sa va luati o lanseta si o mulineta foarte bune (nu cele mai bune) si astfel in trei ani, sau chiar mai repede, cu putin efort, puteti sa va faceti un echipament de crap adevarat cu piese de valoare, care garantat va vor tine de cel putin zece ori mai mult decat cele mai ieftine. In felul acesta cheltuiti mai putini bani (7-800 $ pt minim 10 ani fata de un minim 2000 $ in acelasi nr de ani), iar satisfactia pescuitului va fi mai mare, pentru ca veti avea ocazia sa pescuiti mai mult timp cu un echipament pe care v-ati format mana, in loc sa fiti nevoit sa renuntati la el doar ce v-ati obisnuit, din cauza uzurii avansate.

Nu este o solutie nici cealalta extrema, echipamente de "mii de parai", nu asta inseamna valoare, cat ai dat pe scule sau cat costa ele in catalog nu trebuie sa fie un etalon; mi se pare mult mai important sa-ti iei echipamentul potrivit pentru ceea ce vrei sa faci. Sunt multe firma pe piata (nu voi da exemple) care investesc multi bani in marketing si care ofera echipamente de pescuit la preturi ametitoare, publicitatea inseamna totul pentru ei, nu neg ca si calitatea oferita este buna si foarte buna, dar aceeasi calitate o poti cumpara si cu bani mai putini. De aceea va sfatuiesc sa studiati, sa vedeti, sa pipaiti, sa incercati cat puteti de multe echipamente pentru a va face o idee corecta asupra calitatilor/valorilor acestor echipamente.

Desigur, problema cea mai grava este ca piata noastra este infestata de produse de o calitate jalnica vandute sub nume foarte cunoscute. Nu tot ce zboara se mananca. Uitati-va la ce se intampla cu hainele si incaltamintea de sport, se folosesc abuziv numele unor mari firme pe carpe si plastice de 2 bani; acelasi lucru se intampla si in pescuit. Mai exista o capcana pentru pescarul mai putin cunoscator: firmele mai vechi, care pe vremuri erau considerate cele mai bune, dar acum a ramas renumele de ele si produsele lor se vand la preturi mult supraevaluate, cu motivatia ca sunt "de firma".

Carpfishing este o evolutie de la clasicul pescuit la fund si filosofia acestuia la cautarea pestelui de mari dimensiuni! Mi se pare totusi interesant pentru cine vrea sa inceapa sa stie anticipat la ce sa se astepte: multa munca pentru pregatirea momelilor care sunt intr-o continua evolutie, care trebuie adaptate conditiilor atmosferice, sezonului, locului de pescuit etc...

O sa vorbim despre monturile folosite la acest stil de  pescuit care sunt de mai multe tipuri, in functie de exigentele la care trebuie sa ne asteptam la o partida de pescuit. Si momelile sunt de mai multe feluri si dupa parerea mea consider  ca boiles-ul este  una dintre momelile cu care pescarul incearca sa inlocuiasca, cu dificultate, hrana naturala a crapului (care fiind un animal salbatic cu sange rece poate fi invatat). Momeala perfeacta nu exista dar cea care se apropie de perfectiune, nefiind totusi prea selectiva, este porumbul si tiger nut (nuci brasiliene): functioneaza aproape peste tot si se adapteaza la orice conditii de pescuit. Oricum atat monturile cat si momelile trebuie studiate in detaliu.

MONTURA IN-LINE

Pentru a incepe ne uitam la montura cea mai folosita din Europa:

Montura este foarte usor de executat: firul principal trece printr-un tub de cauciuc de 20 cm si un plumb, cel putin de 60 de gr se introduce un stoper si un vartej acoperit tot cu un tub de silicon sau un  tub de cablu electric de 2/3 cm. Este o montura care se adapteaza la aproape toate conditiile de pescuit. Daca folositi o montura artizanala asigurati va ca tubul sa nu fie flotant: este foarte important sa stea lipit pe fundul apei. Tubul este de fapt folosit ca antirasucitor sau ca protectie pentru a nu fi taiat de pietre sau scoici; la aruncare ne ajuta putin si putem sa-l catalogam ca fiind o montura pentru distanta medie.

Aceeasi montura poate fi executata cu lead core, acest revolutionar fir este un dacron de culoare camuflaj (de obicei) are inauntru un fir de plumb care il tine lipit pe fund cu siguranta, la prelucrare este nemaipomenit fara nici un nod si avantajele sunt enorme in articolele viitoare o sa vorbim detaliat despre acest fir)

Pentru unii acest lucru este stiut dar pentru incepatori este folositor sa aratam nodul pentru forface cel mai utilizat la carpfishing: faimosul nod fara nod.

Monturile de pe poze folosesc chiar acest tip de forfac.

Localizarea crapului - scheme

    Asa cum deja stim - una din principalele sarcini si cheie de reusita ale unui partide de pescuit la crap - este localizarea acestuia . Exista o seama intreaga de teorii cu privire la zonarea baltilor si apelor curgatoare , la anumite zone sigure in care vom gasi mustaciosi , exista recomndari pentru praguri , zone de alimentare cu apa ale unei balti , zone de confluenta a 2 ape curgatoare , etc . Toate acestea se bazeaza pe observatii facute de-a lungul timpului de pescari pe malul apelor . Toate au o mare doza de adevar ! Totusi pentru un pescar incepator este greu de interpretat o apa . De aceea va propune un studiu de caz - bazat pe o poza preluata de pe un site francez despre crap - studiu de caz in care vom explicita mai clar de ce si unde vom avea posibilitatea sa dam de locul de hranire - odihna - patrulare a atit de doritului nostru prieten solzos .
    Se reda in imaginea de mai sus - o zona de pescuit . S-au numerotat pe harta zonele de pescuit interesante - unde ar trebuii sa incercam de-al lungul partidei noastre de pescuit . Incercam sa explicam de ce fiecare zona este interesanta :

Zona 1 - in aval de un arbore scufundat . Zona de protectie si de turbulenta . Crapul va gasi aici hrana necesara - oferita prin turbulenta crescuta a acestei zone - in plus isi va gasi intotdeauna adapost si camuflaj in structura arboricola scufundata . Zona necesita un echipament mai greu - in sensul in care firele vor fi usor supradimensionate - iar la inceputul drillului pescarul va cauta sa scoata crapul cit mai repede din zona de crengi imerse . In general daca crapul apuca sa intre in crengi - putem sa-i spunem "La revedere"

Zona 2 - un cuptor sapat de curent in mal . Recomand plasarea unei lansete si in aceasta zona - pentru ca putem avea surpriza unor exemplare capitale - care isi adapostul in astfel de cuptoare .

Zona 3 - in aval de un prag de pietre . Logica de recomandare a unui astfel de loc este similara celei de la pct 1 - cu deosebire ca aici turbulenta fiind mai mare - iar protectia redusa , crapul va adopta astfel de zone numai pe perioada hranirii , altfel evitind stationari indelungate in astfel de zone .

Zona 4 - o confluenta intre 2 ape curgatoare . O zona excelenta pentru crap - cu apa oxigenata , adinca si hrana din belsug . Lipsa vegetatiei si in general fundul spalat de mal - ofera facilitati diverse de nadire corespunzatoare . Una dintre cele mai "prinzatoare" zone din schema prezentata

Zona 5 - este o consecinta a confluentei dntre rauri . Malul spalat din zona 4 se va depune si va crea o zona cu apa mica , tulbure si plina de sedimente in suspensie . Este recomandata pentru pescuitul de primavara - in acest loc apele incalzindu-se mai repede . Totodata cu o nadire corespunzatoare poate fi un loc propice pescuitului pe timp de noapte in verile calduroase

Zona 6 - in general - in astfel de coturi pe care raul le face - pe partea exterioara a curburii - apa este adinca , iar pe malul opus apa este mai mica - datorita efectului de depunere de sedimente . Sigur in astfel de zone adanci exista gropane si praguri care trebuiesc cautate cu atentie ! Cele mai prinzatoare locuri pe tot timpul verii .

Zona 7 - iarasi o zona cu potential maxim . Apa adinca si prezenta unui mal de vegetatie abundent - face sa se intruneasca conditii propice pentru ca crapul sa stationeze si sa hraneasca aici . Camuflajul este asigurat de perdeaua de vegetatie iar curentul mai puternic pe exteriorul curburii raului oxigeneaza apa . Se pot planta cu succes monturile la 2-3 metri in fata perdelei de stuf - cu mentiunea unei griji sporite fata de eventualele tentative ale crapului de a-si cauta salvarea pe timpul drillului in perdeua ade vegetatie

Zona 8 - in aval de o insula . Zona puternic turbionata si care ofera hrana din belsug .

    Sigur ca exista si alte zone optime pentru gasirea crapului pe rauri - dar ne oprim aici - fara pretentia ca daca veti pescui in zonele indicate de noi - veti avea captura vietii . Promitem sa revenim cu un studiu similar si pentru o balta !

Noduri

Uitati din start ce v-au invatat alti pescari despre cum se leaga forfacuri cu 2-3-15 carlige in ideea ca puteti sa folositi mai multe feluri de momeli sau ca daca un carlig se scufunda in mal raman celelalte.

Pescuitul crapului se face cu UN SINGUR carlig pe lanseta. Al doilea carlig pe care il puneti in montura, in cazul in care prindeti un peste mai mare, in mod sigur se va agata de un obstacol de pe fundul apei, de plasa minciogului inainte sa bagati pestele in el sau si mai rau de ochii pestelui sau de alta parte a corpului provocandui chinuri suplimentare, asta in primul rand iar in al dilea rand doua sau mai multe carlige inseamna mai multe noduri deci mai multe puncte slabe pe o momtura.

Nu aveti nevoie sa puneti mai multe momeli pe o singura montura pentru ca oricum crapul nu se entuziasmeaza la vederea unor asemenea salate iar impotriva scufundarii momelii in mal veti vedea ca sunt solutii mult mai inteligente decat insiruirea de carlige pe 2 m de fir.

Noduri - Legarea carligelor

1. Legarea vartejelor si agrafelor

2. Legarea a doua fire mono

3. Legarea firului mono de textil

Nodul Grinner

Nodul Mahin

La realizarea monturilor se folosesc cateva mici accesorii:

  1. Bilele de cauciuc se pun intre o componenta culisanta si un nod pentru a-l proteja.
  2. Stoppere, cauciuc, ata
  3. Clipsuri Kevin Nash
  4. Spuma flotanta se foloseste in combinatie cu alte momeli pt a le ridica de pe fund sau se sculpteaza in diferite forme (bila, cub, boaba de porumb), se imbiba cu diverse arome si se folosesc pe post de momeala.
  5. Croseta este indispensabila pentru montarea momelilor pe firul de par.
  6. Burghiul
  7. Solubilele
  8. Degorjorul

Foarfeca pentru taiat capetele de fir dupa legarea nodurilor. Luati-va una de calitate ca sa puteti taia si fir textil.

Firul de par

Este cea mai revolutionara descoperire facuta in pescuitul crapului. Am citit intr-o revista (frantuzeasca, nu de-a noastra) ca s-au facut niste experimente (cu camere de filmat subacvatice) asupra modului de hranire al crapului cu diferite momeli si s-a observat ca atunci cand momeala si nada au acelasi miros (aroma) si sunt distribuite pe o zona restransa crapii se pun pe mancat si aspira fara jena boabe si boillies, iar cand momeala este oferita fara nadire solzosii sunt foarte fitosi si ciugulesc si adulmeca bine inainte sa inghita.

De fapt ce vreau eu sa va povestesc este partea a doua a experimentului care este cea mai interesanta, asupra prezentarii carligului cu momeala. Momeala prezentata infipta in carlig (boabe de porumb si grau) cu varful lasat afara a pus pestii pe fuga mai ceva ca minerii pe politisti. Cum au aspirat boabele impanate, le-au pipait cu buzele si au simtit "teapa" au scuipat, au fugit din acea zona si nu s-au mai intors multa vreme (nu au scris cata). Momeala oferita pe fir de par legata de carlige (fara varf) a fost scuipata numai dupa ce carligul a ajuns in interiorul gurii si nu la nivelul buzelor. Tot in acest experiment crapilor li s-au oferit monturi legate cu fir textil si cu monofilament (la noi i se mai spune si nailon). Legaturile de fir textil se pare ca nu i-au deranjat foarte tare deoarece sunt foarte suple si probabil sunt confundate cu alge sau alte chestii fibroase de pe fundul apei insa cand au dat cu "nasul" de mono mai groase de 0,18 au plecat.

O alta poveste interesanta este despre lungimea firului de par. Literatura de specialitate spune sa fie un centimetru intre curbura carligului si momeala dar un pescar olandez s-a gandit ca ar fi mai bine daca nu i-ar mai mai lasa crapului posibilitatea sa scuipe momeala si a pus un fir de par de 30 (treizeci) de cm in ideea ca atunci cand carligul ajunge in gura crapului momeala sa fie deja in stomac si a sustinut sus si tare ca nu a avut nici un rateu. Am verificat si eu aceasta teorie - nu la pescuit caci nu am gasit inca un loc in care sa am atatea muscaturi pe zi incat sa pot face asemenea experimente - in acvariul tatalui unui prieten, mare amator de carasi rosii, fara ca el sa stie. Pe un mono de 0.06 am crosetat 4 pellet-uri speciale de hranit pesti de acvariu iar la 4 cm de acestea am legat un vartej (nu mi-am permis sa pun un carlig). Spre deosebire de crapii salbatici carasii astia erau atat de lacomi incat atunci cand cei doi motani ai aceluiasi stapan se ucau pe masa cu acvariul nu stiai care tabara se uita mai pofticios iar cand mi-am lansat montura langa un palc de ceva plante amazoniene un caras de 10-12 cm s-a repezit la momeala, a inghitit-o dintr-o suflare, a ajuns la vartej, l-a pipait de 3 -4 ori apoi vazand ca nu poate renunta la el fara sa renunte si la pellet-uri l-a inghitit. Noroc ca am fost prevazator si am pastrat celalalt capat al firului in afara acvariului. Am avut un moment de drill foarte incitant.

Riguri

Desi multi se tem sa foloseasca rigul (sau l-au folosit foarte putin, nu au prins si au dat vina pe acesta pt esec) va asigur ca este cea mai buna forma de prezentare a momelii pentru crap. Chiar daca nu prindeti din prima sau aveti rateuri la intepare nu renuntati ci studiati bine montura pana o faceti cum trebuie.

Pentru a lega un rig bun trebuie sa stiti cateva lucruri:

  • firul textil trebuie sa fie cat mai moale, cat mai matasos.
  • culoarea sa fie maro inchis sau verde inchis, dupa folosire un fir bun se decoloreaza, folositi un marker pt a-l vopsi pe toata lungimea forfacului.
  • distanta intre curbura carligului si momeala sa fie de cca 1 cm (cu mici exceptii).
  • rigul trebuie sa iasa de sub matisaj sau de sub varnis in dreptul varfului carligului pt un echilibru foarte bun.

Boilis normal (cu densitate mai mare sau egala cu cea a apei)

Legati un carlig (knotless knot) si lasati rigul (firul din prelungirea tijei) cu circa un cm mai lung decat diametrul boilisului pe care vreti sa-l folositi facandu-i o bucla la capat. Treceti cu ajutorul crosetei o boilis pe fir si in bucla introduceti un stopper, trageti bolliesul pe fir in sus pana langa stopper asa fel incat acesta sa nu poata cadea (unele stopperuri trebuie sa intre chiar in boilis dar nu vi le recomand). Nodul buclei ar trebui sa fie in interiorul boilisului fapt care v-ar ajuta mult ca boilisul sa stea fix pe acest fir.

Boilis flotant clasic

Se leaga un carlig cu tija lunga, pe firul din prelungirea nodului, inainte de a se face bucla pentru boilis, se introduce pe fir un varnis siliconic care se trage impreuna cu firul pe tija carligului si se face bucla. Cand vreti sa puneti un boilis trageti varnisul spre ochetul carligului si astfel rigul ramane liber, puneti boilisul si trageti varnisul spre curbura carligului in asa fel incat sa blocati boilisul strans langa tija carligului in asa fel incat atunci cand este pus in apa tija carligului sa aiba o inclinatie de circa 45 de grade.

Boilis flotant legat cu elastic

Aceasta montura este preferata mea, mi s-a parut mie ca merge mai bine si da putine rateuri. Se gaureste boilisul cu un burghiu (de 3 mm), se trece cu croseta un elastic prin acesta. Se trece carligul prin ochiul format de elastic si se strange. Capetele elasticului se leaga intre ele, nodul format fiind suficient de mare pentru a folosi ca stoper. Boilisul se pozitioneaza in asa fel ca daca punem montura in apa tija carligului sa aiba o inclinatie de 45 grade.

Porumb

Montura clasica pe care am vazut-o in toate documentatiile arata ca si montura de boilis numai ca in loc de bilute se pun 2-4 boabe de porumb si apoi un stoper. Am incercat aceasta montura dar mi se pare ca se desira cam usor boabele si am cam avut rateuri.

Porumb in varianta mea

Boabele de porumb au o pozitie foarte lejera si la orice incercare a pestelui de a le inghiti sau a le scuipa carligul se intoarce cu usurinta si se agata. Practic cu aceasta montura numarul rateurilor este nesemnificativ.

Legati un carlig caruia ii lasati firul de par mai lung decat la boilis (numai prin incercari veti putea determina lungimea optima), gauriti boabele de porumb cu un burghiu (daac este vorba de porumb uscat) si insirati-le pe fir, merg 2 pana la 8 boabe dar aveti grija la marimea carligului, treceti bucla rigului peste varful carligului, peste contra si trageti ultima boaba peste nodul ochiului asa fel incat bucla sa nu poata iesi cu usurinta.

Rig pentru boabe de grau

Prin ochetul unui carlig treceti 2 fire sintetice foarte subtiri, intindeti-le in lungul tijei si peste ele matisati legatura carligului pana in dreptul varfului, veti avea un carlig cu 4 riguri, faceti cate o bucla pe fiecare firisor (incercati sa fie cat mai egale) si trageti cu croseta maxim 4 boabe de grau pe fiecare apoi treceti-le peste varful carligului (ca la montura 3B) si veti avea un guguloi de boabe care mascheaza foarte bine carligul dar cand un crap il apuca acesta iese foarte usor dintre boabe si isi indeplineste rolul.

Merge foarte bine in apele furajate cu grau.

Rig pentru viermusi

Pe tija unui carlig de crap matisati un fir mono de 0,08-0,12 mm iar la capatul acestuia legati un carlig de pescuit nr 18 (este mai usor sa faceti operatiunea invers), distanta intre carligul 18 si curbura carligului sa fie de 1-2 cm, pe tija carligului de crap trageti un varnis siliconic, umpleti firul mono cu viermusi pe care-i trageti prin carligul 18 si agatati acest carlig de varnisul de pe tija carligului mare. 19219v215t

Momeala pe rig - pescuitul crapului





    Pescuitul crapului a capatat o amploare foarte mare - mai ales in ultimii ani - atit in Romania cit mai ales in tari europene precum Anglia , Franta , Italia - etc . Nu putem sa nu remarcam aici faptul ca recordul mondial la crap a fost obtinut in Romania - Raduta Lake ( Sarulesti ) - in anul 1998 - luna mai - de catre austriacul Christian Baldemaier cu un crap oglinda de 37,4 kg . In topul primelor 10 capturi de crap din lume - Romania - prin aceeasi localatie a Sarulestiului detine - 3 din primele 4 locuri !!
   Ne propunem ca in acest articol sa lamurim - atit cit ne pricepem si noi - misterul "rigului" . Pentru inceput sa intelegem ce este de fapt un "rig" . Asa cum poate ati gasit explicat la Micul nostru dictionar de crap - rig = expresie folosita pentru fiecare montaj la care momeala nu se fixeaza in cirlig, ci pe un fir subtire care atirna linga cirlig (variante Hair rig ; D - rig ; etc ) Cum a aparut aceasta idee ? Se pare ca originea acestei inovatii este Anglia - loc in care pescuitul Catch & Release este regula - si tara in care exista o adevarata religie cu privire la pescuitul crapului . Se pare ca datorita eliberarilor succesive ale unui crap - acesta isi dezvolta "un sistem imunitar" - prin care simte pericolul prezentat de un anumit ansamblu cirlig - momeala - fapt ce va duce la evitarea ei . De aceea se impun imaginarea unor metode de prezentare a ansamblului cirlig - momeala din ce in ce mai variate - astfel incit capturarea exemplarelor "semidomesticite" sa poata fii continuata cu succes . Ei bine - rigurile sunt astfel de variante de prezentare a momelii in apa . Pe masura ce este capturat - crapul devine "mai destept" iar prin prezentarea in continuare a momelii direct pe ac - el va simti mult mai repede rezistenta firului - virful acului - etc - scuipind cirligul inainte ca pescarul sa aiba posibilitatea fizica de a-l intepa . Tehnicile de rig exclud astfel de stimuli nefavorabili - iar atunci cind pestele va reactiona - de regula pescarul va avea suficient timp pentru a reactiona prin intepare ferma .
    Exista multe variante de riguri - dar noi ne vom opri aici la cele mai consacrate . In Anglia se spune ca "O momeala adecvata - prezentata pe un rig corect executat - si plantata in locul favorabil - nu poate conduce decit la capturi peste media lacului respectiv "
    Deci vom incepe cu prezentarea unui RIG SIMPLU - in esenta si pe romaneste - o bucata de fir - in prelungirea firului principal - de-a lungul cirligului - fir prevazut cu o bucla la capat . Exista posibilitatea ca acest fir scurt de 2-5 cm sa fie construit direct din firul principal - la legarea cirligului - sau sa fie atasat separat - din fire de grosimi in general mai mici decit cele ale firului principal ( hair - rig )
La toate modelele de rig pe acest fir se monteaza - cu ajutorul unei croste - momeala - care poate fii - porumb uscat - porumb conservat - boiles - etc . La capatul buclei se fixeaza un stopper pentru a nu permite momelii sa alunece de-a lungul firului . Ideea de a prezenta ansamblul cirlig - momeala in acest fel - se bazeaza pe faptul ca rezistenta pe care o va prezenta firul incarcat cu momeala este mult mai mica , iar pestele va simti cirligul atunci cind de cele mai multe ori - va fi prea tirziu pentru el .
    De cele mai multe ori - un astfel de cirlig prevazut cu rig - este parte a unor monturi ca cea aratata in imagine - montura care in principal - trebuie sa aiba - un tub antiagatator cu plumb detasabil sau momitor - o agrafa stopper - si firul principal cu care este legat cirligul cu rig . Observam ca pestele poate pleca linistit cu momeala - semnalul catre pescar fiind deosebit de fidel . Exista si varianta de a atasa la linia principala - la 50-150 cm de primul stopper un altul - in principal o alica de plumb - "montaj cu autoagatare" . Cum functioneaza acest montaj - simplu - atunci cind alica de plumb ajunge in dreptul tubului antiagatator - firul principal se blocheaza iar cirligul va fi stopat - fapt ce va duce la agatarea ferma sau laxa a pestelui ( functie de viteza acestuia de deplasare )
    O imbunatatire a rigului simplu este "LINE ALIGNER" . Ce inseamna si la ce foloseste ? Va raspundem imediat ! . Line alignerul este de fapt o simpla bucata de tub de varnis care este petrecuta peste cirlig - tub de varnis care va alinia in apa - firul de rig cu firul principal - astfel incit pierderile mecanice de fidelitate la semnalizatoarele de pe mal sa fie minime . De fapt - firele fiind aliniate trasatura pestelui se transmite 100 % catre pescar ! In cazul in care nu folosim line alignerul - exista posibilitatea ca directia firului principal si a celui de rig sa fie contrare ( de exemplu in ape cu curent puternic ) - iar efectul unei muscaturi sa fie mult atenuat - fapt ce duce la reactii intirziate ale pescarului la intepare . Nu in ultimul rind sau la fel de important ca primul avantaj prezentat pina acum - este si faptul ca momeala si cirligul lucreaza solidar ( adica pe aceeasi directie ) - iar procentul de intepare este spectaculos mai mare .
   O alta varianta de prezentare a rigurilor este montajul "D - RIG" . Ce avem de facut pentru a realiza acest montaj ? Luam un inel metalic - adecvat cirligului folosit pe care il fixam de ochetul cirligului - iar de acest inel metalic legam momeala noastra - boiles - porumb - pufi - etc ( vezi imaginea ) Acest montaj este recomandat in varianta in care folosim momeala flotanta - care se ridica deasupra stratului de pe fundul apei . Se pot utiliza si pentru boiles si pentru porumb - technopufi - polistiren expandat vopsit - sau boilies flotante . Montajul prezinta o rata mare de succes ! O alta varianta de D- RIG este cea in care trecem bucla firului de rig peste virful acului - rezultind in acest fel o bucla in forma literei D - intre coada cirligului si locul de fixare a capatului buclei . Ambele montaje sunt prinzatoare iar folosirea uneia sau alteia depinde de flerul si priceperea Dvs. Nu uitati - momeala flotanta este cea mai indicata pentru ambele variante !
    Exista si alte variante de prezentare a rigurilor in apa - de exemplu montajul Snake Bit Rig" - montaj care se bazeaza in principiu pe diferenta de rigiditate intre firul principal si cel al rigului . Pentru a rezulta o astfel de diferenta de rigiditate - firul principal este tras intr-un tub de varnis siliconat - tub care in plus va feri firul principal de taieturi de la scoici sau gunoaie de pe fundul apei . Momeala legata solidar cu cirligul va evolua mai natural si vom avea intodeauna siguranta ca firul principal pe cca 75 % din lungimea lui se va gasi pe fundul apei . Nu vom avea emotii nici la scoaterea capturii - intrucit firul cel mai expus a fost foarte bine protejat de invelisul de silicon .

    Nu avem pretentia ca am epuizat totalitatea variantelor de rig existente in lumea intreaga - dar cel putin speram sa fii deslusit pentru vizitatorii nostri cite ceva din tehnicile elementare ale pescuitului la crap - cu momeli pe rig . Exista posibilitatea sa folositi aceste tehnici de rig si pentru a lega - de exemplu - coropisnite (D - Rig - pentru somn ) ; buchete de viermusi ( D - rig pentru platica ) ; etc . Avantajele sunt aceleasi ca si cele prezentate la pescuitul crapului si va asigur ca rata de intepare si de capturare a pestilor este peste medie !! Asteptam vizitatorii nostri sa propuna alte tehnici de rig uzitate - si in masura in care le vom primi pe mail sau pe Forum - promitem sa le postam in cadrul acestui articol .

Monturi

In primul rand la realizarea monturilor trebuie sa va spun cateva mici chichite care sa va ajute sa " va iasa " din prima si sa nu mai pierdeti si dvs timp sa le descoperiti.

  • Tubul de silicon are rolul de a mentine firul intins la intrarea monturii in apa in timpul lanseului fapt care reduce riscurile incurcarii forfacului pe fir, protejeaza firul in muscatura si in drill de obstacolele abrazive de pe fundul apei (scoici, crengi etc), cu cat este mai lung cu atat este mai bine.
  • Folositi tuburi cu diametrul cat mai apropiat de cel al firului (FINETE !!!) si cat mai subtiri in perete. Exceptie fac apele pline de scoici unde sunt necesare tuburi ranforsate (astea nu le-am vazut inca la noi pe piata).
  • Pentru a trece firul prin tub introduceti intai un fir de cupru de 0,3 de care legati apoi firul si il trageti.
  • La legarea carligelor nu folositi fir rigid (Fusion, sau teflonat cum i se zice pe la noi) ci numai impletit, iarasi atentie, NU rasucit.
  • Nu pescuiti cu un vartej pana nu ati tras puternic de un altul din acelasi plic, eu am avut ceva surprize.

1. Montura culisanta clasica

Este o montura foarte usor de realizat si cu putine componente. Un lest fixat pe un tub de silicon sau PVC, direct sau cu agrafa, poate fi un plumb sau un momitor, o biluta de cauciuc si un forfac clasic (un carlig legat cu fir textil si cu vartej in capatul opus). Este o montura buna primavara cand crapii sunt inca lenti si fitosi. Avantajul este ca pestele ia momeala si pleaca cu ea fara sa simta nici o grautate deoarece firul culiseaza prin lest.

Lasati bambina mai jos lasand firului o burta mai mare pt ca pestele sa se poata deplasa nastanjenit pana interveniti dvs. Necesita atentie si intapare rapida caci pestele poate lasa momeala oricand daca i se pare ceva in neregula. Aceasta montura mi-a fost foarte recomandata de " crapistii " de Dunare. 19219v215t

2. Montura semiculisanta

Este aceasi montura ca mai sus cu diferenta ca la cca 20 de cm in urma tubului se pune pe fir un stoper. Cand pestele ia momeala si pleaca cu ea firul culiseaza pana la stoper moment in care se produce un soc din cauza greutatii lestului. Daca raportul intre gradul de ascutire al carligului si greutatea plumbului este bun inteparea este gata, altfel se produce o preintepare care oricum va ajuta foarte mult.

3. Montura elicopter

Aceasta montura are avantajele reducerii numarului de incurcaturi ale forfacului pe firul principal si mobilitatii mari foarte importanata la scoaterea unui peste mare. 19219v215t

Realizare : Necesita urmatoarele accesorii: un tub de silicon, un vartej marime mare (1, 2), obligatoriu vartejul va fi cu ochetii rotunzi si nu rombici, doua bile de plasic cu gaura cu acelasi diametru ca al tubului, o bila de cauciuc si o agrafa cu vartej. Intr-unul din capetele tubului plasati vartejul intre cele doua bile de plastic pe care le fixati cu super glue (ATENTIE sa nu lipiti si vartejul) lasati o distanta de cca 1 cm fata de capatul tubului si o distanta de cca 5 mm intre bile, de capatul liber al vartejului legati forfacul cu carlig. Montura o puteti face direct pe firul principal sau si mai bine pe un fir textil de cativa metri pe care il legati direct de firul principal. Treceti firul prin tub (carligul trebuie sa fie in partea dinspre lest) si legati-l de vartejul de la agrafa cu vartej, de agrafa prindeti lestul si montura este gata.

Puteti folosi si plumbii facuti special pt aceasta montura care au din constructie vartejul montat pe un ax din plastic dur. Exista in comert niste kit-uri numite Heli Beads, speciale pt aceasta montura, problema lor este ca legatura dintre bile (tulip) este dintr-un plastic rigid care la primul peste se fractureaza si devine inutilizabila.

Echipamente

Monturi

Momeli si nade

Pescuitul

Eliberarea


Document Info


Accesari: 35272
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )