Pestii
Pestii sunt animale vertebrate, care traiesc si respira sub apa, cu ajutorul branhiilor. Acestia detin aripioare pentru inot, solzi pentru aparare si un corp aerodinamic pentru a se misca usor sub apa.
Pestii traiesc in aproape orice habitat subacvatic, de la apele reci ale Atlanticului pana la apele fierbinti ale deserturilor.
Pestii din Antarctica au in sange niste chimicale anti-inghet speciale care ii fac sa supravietuiasca la temperaturi sub 0 C.
Pestii pradatori clocesc ouale sau icrele, imediat ce incepe sezonul uscat in tropicele Americii de Sud si Africa, lasand ouale sa se usuce in pamant pana cand ploile se intorc, 6 luni mai tarziu.
In adancul oceanului, unde lumina Soarelui nu ajunge, multi pesti coopereaza cu bacterii stralucitoare pentru a crea propria lumina pentru comunicare si pentru a atrage parteneri si prada.
Cu aproximativ 25ooo de specii recunoscute, pestii constituie cea mai diversificata grupa de animale vertebrate, reprezentand ½ din acestea. Noi pesti continua sa fie descoperiti si denumiti, intr-un ritm de 200-300 de specii pe an. Cu acest numar vast de pesti diferiti, apare o diversitate de marimi si forme, de la balene si rechini uriasi, ce ajung pina la 12 m lungime, pina la cele mai mici vertebrate, un goby, masurand numai 1 cm lungime.
Pestii sunt, in general, aerodinamici, cu bot si posterior ascutit si cu o coada lata. Spre deosebire de forma corpului uman, corpul unui peste este ideal pentru a accelera prin apa fara a crea exces de rezistenta. Forma de torpila a corpului este specifica celor mai rapizi pesti, cum ar fi pestele-cioc si tonului. Un peste-cioc poate inota in izbucniri de peste 110 km/h. Tonul poate rezista pe distante lungi, inotand cu 50 km/h, migrand 12500 km in doar 4 luni.
Tiparul a fost adaptat la viata pe fundul oceanului si printre recifuri de corali, unde viteza nu este la fel de importanta ca, camuflajul.
Pestii sunt o sursa importanta de proteine pentru milioane de oameni din lumea intreaga. Din anii 1970, 70-100 milioane de tone de peste sunt prinse in fiecare an pentru alimentare. Oamenii consuma aproape 70 % din pestii prinsi, restul servind ca hrana pentru animale care ajuta la producerea altor tipuri de proteine. Proteinele de peste reprezinta
aproximativ 25 % din totalul proteinelor animale consumate de populatia lumii.
Pestii pot fi foarte periculosi. Unii sunt veninosi, in timp ce altii au o muscatura mortala.
Asemeni altor animale si pestii au nevoie de oxigen. Ei au un mod aparte de a respira si anume lasa apa sa intre in gura, o directioneaza spre branhiile situate de o parte si de alta a capului unde este preluat oxigenul din apa.
|