Rechinii
Primii pesti au trait acum 400 milioane de ani. In prezent, in mari si oceane traiesc peste 20.000 de specii de pesti si toti inotatori excelenti. Unul dintre acesti pesti este rechinul.
Rechinii au existat inaintea dinozaurilor cam acum 265 de milioane de ani, fiind foarte m 121e43b ari si avand tepi pe cap. Putine oase de rechini au devenit fosile, dar in schimb dintii lor au facut-o, fiind mai mari de 12 cm. Acesti rechini se numeau Megalodon, avand peste 24 m. In zilele noastre rechinii nu au decat peste 5 m, variind de la o specie la alta, unii fiind supli, vanatori si inotatori extrem de rapizi, care strabat mari distante in fiecare an, iar altii fiind mai grasi sau mai turtiti, petrecandu-si viata langa un tarm stancos sau langa un recif de corali.
Marele rechin alb este un enorm peste de prada, avand un
extraordinar simt al mirosului, cu care isi detecteaza prada de la 2 km si mai
multe randuri de dinti orientati catre interior.
Rechinul ciocan are capul sub forma de T, exact asa cum este capatul ciocanului. In timp ce rechinul inoata, el isi balanseaza capul dintr-o parte intr-alta astfel incat sa poata vedea de jur imprejur.
Rechinul somnoros este al doilea peste ca marime din lume. El inoata cu gura deschisa ca sa prinda vietatile microscopice din mare.
Rechinul treierator are o coada lunga pe care o foloseste ca un bici agitand-o in apa. Oamenii de stiinta cred ca aceasta ori ii blocheaza prada, ori strange pestii intr-un grup compact pe care apoi rechinul-treierator ii ataca.
Rechinul balena este lung de pana la 13 m si este cel mai mare peste. Acest urias bland, fata de stramosul sau gigantic Megalodon (care se repezea la stramosii balenelor albastre cu monstruozitate) se hraneste in mod pasnic, filtrand plante si animale mici luate din apa.
Rechinul pitic are o lungime de 15 cm, nu mai mare decat a unui peste de acvariu. De fapt, jumatate dintre rechinii cunoscuti masoara mai putin de 1 m.
Rechinul spiridus traieste pe fundul marii. Botul lui lung, sensibil, il ajuta sa gaseasca orice prada din preajma, fiind foarte stralucitor.
Din totdeauna rechinii si-au luat asupra lor vina de ,,mancatori de oameni", aceasta faima au luand-o in drum, de la faimosul film ,,Falci". Majoritatea rechinilor nu se ating de oameni, constatadu-se ca ei ataca omul doar cand il confunda cu o foca sau cu o alta prada.
|