Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




STURIONII

Pescuit


STURIONII

Sturionii se pot creste pentru productia de carne sau caviar. Cresterea se poate face in mai multe variante, respectiv sisteme de crestere.



a)     sistem extensiv, in helestee: 50-100 ex/ha, in policultura cu crap si alti pesti de apa dulce, se pot produce 100-200 kg/ha, in ciclu de 2-3 veri. In acest sistem, sturionii cresc preponderent pe baza hranei naturale 232e41c , a carei dezvoltare este stimulata prin fertilizarea bazinelor. Sturionii sunt in acest caz specie de cultura secundara.

b)    Sistem semiintensiv, in helestee mici (sub 0.5 ha)- se pot obtine pana la 500 kg/ha, folosind furaje concentrate. Sturionii sunt specia principala de cultura, celelalte specii fiind folosite doar pentru ameliorarea unor factori de mediu (controlul dezvoltarii algelor planctonice si a vegetatiei macrofite).

c)     In sistem intensiv – folosind apa de suprafata, in bazine tip “raceway” – se pot produce pana la 50 kg/m3, folosind debite mari de alimentare cu apa de suprafata, respectiv furaje concentrate. Productiile pot creste pana la 70 kg/ m3, folosind diverse dispozitive de aerare.

d)    In sistem superintensiv- sturionii se cresc in bazine speciale, cu apa din foraj sau cu recircularea apei de cultura in proportie de 90-95%. In acest sistem se pot produce peste kg/ m3,folosind furaje concentrate si aerare (oxigenare) suplimentara a apei.

Primele doua sisteme de cultura necesita investitii si costuri de exploatare mai mici, in conditiile in care exista deja niste helestee piscicole. Pe de alta parte, variatiile sezoniere de temperatura limiteaza perioada de crestere la 4-5 luni pe an, ceea ce prelungeste ciclul de productie. Productiile mici, riscurile mari pentru materialul biologic si imposibilitatea realizarii unei furajari eficiente sunt principalele dezavantaje ale acestor sisteme de cultura.

Cultura in sistem intensiv, in bazine de tip “raceway”, este mai eficienta, cu conditia asigurarii unor debite suficient de mari cu apa de calitate. Controlul asupra materialului biologic, furajarii si cresterii este mult mai bun, fiind influentat totusi de variatiile sezoniere de temperatura a apei. Acest sistem se poate folosi ca alternativa sau extindere a sistemelor superintensive de crestere, in perioada de primavara – toamna.

Sistemul superintensiv de crestere a sturionilor presupune realizarea unor instalatii in care sa se asigure permanent parametri constanti de temperatura si calitate a apei. Fie ca se foloseste apa de foraj, fie ca se recircula si conditioneaza apa de cultura, in proportie de 90-95%, principalul avantaj al acestui sistem de crestere este controlul total asupra factorilor de mediu si posibilitatea realizarii unor productii mari, predictibile, cu eficienta maxima. Se pot folosi bazine din beton, fibra de sticla sau alte materiale, proiectate si echipate corespunzator.

Acest sistem a fost folosit cu succes la statia de crestere a sturionilor a C.N.A.F.P. de la Constanta, unde s-a lucrat cu morun, nisetru si pastrugasi s-au atins densitati de peste 100 kg/ m3, obtinandu-se rezultate de crestere foarte bune (pana la 800 g/ex., la varsta de 1 an). Sistemul superintensiv de crestere a sturionilor presupune investii initiale mai mari, dar efortul este pe deplin compensat de productivitatile mari si eficienta mai mare in utilizarea furajelor si instalatiilor.

CONDITII MINIME NECESARE PENTRU CRESTEREA INTENSIVA SAU SUPERINTENSIVA A STURIONILOR

SPATIU / BAZINE – suprafata necesara se calculeaza in functie de productia ce trebuie realizata si de sistemul de crestere folosit. Bazinele pot fi amplasate in aer liber si protejate cu soproane sau plase speciale (sistemul intensiv) sau in hale inchise si izolate termic, pentru sistemul superintensiv.

In sistemul intensiv, se folosesc bazine tip “raceway”, care pot fi construite din beton, fibra de sticla, folie speciala, etc. Bazinele au lungimea de 10-30 m, latimea de 2-3 m si adancimea de 1-1.5 m. Se pot folosi bazine mai lungi, separate in compartimente prin diverse sisteme de gratare. In functie de debitul de apa disponibil, apa se poate folosi o singura data sau se poate trece succesiv prin mai multe bazine dispuse in cascada.

In sistemul superintensiv, se pot folosi bazine rectangulare sau circulare, cu adancimea medie de 0.8-1.2 m, prevazute cu alimentare si evacuare independenta. Daca se foloseste un sistem de recirculare, trebuie prevazut spatiu suplimentar pentru acesta, respectiv un volum aproximativ egal cu volumul total al bazinelor de crestere.

APA: DEBITE/CALITATEA APEI

Debitele de alimentare depind de continutul de oxigen si temperatura apei, respectiv densitatile de populare in bazine. Acestea pot varia intre 10-20 l/min/m2. Valorile mentionate pot fi mai mici in cazul sisstemelor cu recircularea apei sau daca se introduce suplimentar oxigen lichid. Forajul sau sursa de apa de suprafata trebuie sa asigure un debit minim de 5-10 l/sec.

Sturionii sunt pesti ce se pot adapta la conditii variate de calitate a apei, in mediul natural. In conditii de cultura, trebuie asigurate conditii minime de calitate a apei, pentru a mentine pestii intr-o stare fiziologica optima, respectiv pentru a asigura ritmuri de crestere si rate de conversie a furajelor optime. Simpla supravietuire a pestilor nu asigura si rentabilitatea cresterii lor. Factorii principali ce determina ritmurile de crestere si ratele de conversie a furajelor sunt oxigenul dizolvat si temperatura. In tabelul de mai jos sunt prezentate comparativ valorile unor parametri fizico-chimici ai apei in apa din Dunare, in sistemul de crestere al CNAFP, respectiv valorile recomandate in literatura de specialitate (2002).

Parametru

Dunare (2003)

Instalatie CNAFP 2003-2004

Recomandari literatura

(Mims, 2002)

pH

Oxigen dizolvat (mg/l)

> 5.0 mg/l

Duritate totala (dGH)

5-40 dGH

Nitriti (mg/l)

Abs

<0,1

Saturatie in gaze (%)

<105%

Amoniac (mg/l)

Abs.

<0.01

Salinitate (‰)

Temperatura (oC)

In apa din sistemul de crestere valoarea concentratiei oxigenului dizolvat trebuie mentinuta peste 5 mg/l. In caz contrar, pestii devin stresati, nu mai consuma furajele si sunt mai expusi inbolnavirilor. Daca este necesar, se suplimenteaza concentratia oxigenului prin aerare sau introducerea de oxigen lichid.

INSTALATII

Sursa de apa – put forat echipat cu pompa submersibila - priza pentru apa de suprafata si/sau sistem de pompare

Rezervor sau bazin decantor

Sisteme de pompare

Instalatie (coloana) de degazare (pentru apele pompate)

Instalatie de aerare - oxigenare

Generator electric

Conducte de alimentare/evacuare

Bazine de crestere – rectangulare sau circulare, cu sistem de evacuare de fund si preaplin

Instalatie de recirculare (daca este cazul): - Bazin colector

Filtrare mecanica

Filtrare biologica

Aerare/oxigenare

Sistem de termoreglare

Pompe de recirculare

Coloana de degazare

Sisteme de monitorizare si avertizare

Echipamente de analiza a apei (oxigen, pH, temperatura etc.)

Hala (incinta) pentru amplasarea bazinelor.

MATERIAL BIOLOGIC

Pentru cresterea intensiva sau superintensiva a sturionilor, recomandam sa se inceapa cu material biologic in vasrta de 1 an, care are greutatea de 150 –250 g/ex., deja adaptat la conditiile de cultura si la furajele concentrate. In acest fel se poate incepe ciclul de productie intr-o faza mai avansata (se castiga 1 an) si se pot evita problemele dificile pe care le ridica cresterea puilor de sturioni in primele faze.

FURAJE/FURAJARE

Din literatura de specialitate si experienta existenta la nivel mondial, se considera ca sturionii au nevoie de furaje concentrate cu minim 40% proteina si circa 10% grasime. In functie de temperatura si calitatea apei, se pot folosi diferite sortimente de furaj.

Pentru sistemele superintensive si/sau cu recirculare a apei, se pot fool,osi furaje cu 45-48% proteina si 12-15% lipide.

Pentru sistemele de crestere intensiva sau semiintensiva, se pot folosi furaje cu 37-38% proteina, 11-12% lipide.

Furajele concentrate folosite in hrana sturionilor sunt furaje complete, continand toate elementele necesare pentru o crestere normala a pestilor. In functie de calitatea si temperatura apei, ratia de furajare variaza intre 1 – 7 % /zi (procent din biomasa totala, in kg, a pestilor dintr-un bazin). Ratele de conversie variaza intre 0.9-1.3 (kg furaj/kg spor crestere).

Rata de conversie este influentata de calitatea apei, varsta si starea de sanatate a materialului biologic, calitatea furajului, modul de administrare a furajului etc. Rata de conversie a furajului reflecta in mare masura si calitatea managementului fermei.

Igiena/Intretinere

Intr-o crescatorie de sturioni trebuie respectate toate regulile privind igiena si profilaxia care se aplica si la cresterea industriala a altor animale. Ferma trebuie sa aiba bazine de carantina, tot echipamentul si instrumentarul de lucru se dezinfecteaza periodic, este limitat accesul persoanelor straine sau al animalelor, se instaleaza filtre sanitare la intrarea in spatiul destinat cresterii pestilor.

Bazinele de crestere se curata des (cel putin o data pe zi) si se dezinfecteaza inainte de inceperea unui nou ciclu de productie.

Furajele trebuie depozitate in locuri uscate si reci, pentru a preveni alterarea acestora.

Eventualele tratamente in cazul unor imbolnaviri se fac numai la recomandarea si sub indrumarea unui specialist.


Document Info


Accesari: 8705
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )