Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Irigatia sanguina

Sport


Toti practicantii culturismului vizeaza prin pregatirea fizica specifica acestei discipline sportive o serie de aspecte care au drept scop schimbarea aspectului estetic, o metamorfoza realizata la nivel muscular. Chiar daca trebuie sa recunoastem ca el primeaza pentru orice culturist care este meticulos si perseverent In munca sa, atingerea unui scop trebuie sa fie apanajul unor mijloace logistice analizate si aplicate corect.

Un bun culturist nu trebuie apreciat doar dupa formele sale. Ca sa ma explic, trebuie sa amintesc faptul ca important este sa faci miscare - imbinand utilul cu placutul pentru a obtine si pastra o stare de sanatate buna si aplica 939n1313j nd dictonul lui Juvenal de "minte sanatoasa In corp sanatos" presupune sa nu lucram doar cu muschii, ci sa intelegem cum si de ce ei cresc. De asemenea trebuie sa cautam si acele mijloace tehnice de executie precum si atributiile fizice si fiziologice care sa conduca la un optim functional.



Efectele exercitiilor de culturism se rasfrang atat asupra muschilor somatici (scheletici) dar si asupra celor viscerali. Sistemul muscular al organismului uman reprezinta 45% din greutatea corporala si acesta este un amanunt destul de important In ceea ce priveste ponderea miscarii in viata cotidiana a fiecaruia dintre noi.

Practicantii exercitiilor de culturism sunt cei mai privilegiati In ponderea pe care o obtin la nivelul muschilor striati, ei remarcandu-se printr-o masa musculara omogena la nivelul Intregului corp, net superioara cantitativ si calitativ fata de cea dobandita prin practicarea altor exercitii sau ramuri de sport.

In buna functionare a sistemului muscular intervin urmatoarele componente:

1) Irigatia sanguina
Pentru ca muschii sa fie apti de lucru au nevoie permanent de sange, cel care aduce oxigenul si glucoza necesare producerii de energie. In timpul exercitiilor fizice un culturist are nevoie de cantitati suplimentare de sInge, mai mari de 10-20 ori fata de normal. Acesta ajunge si in muschi prin intermediul aparatului cardiovascular. In timpul efortului muscular sistemul cardiovascular trebuie sa se adapteze sub diverse forme variate si simultane (o crestere a contractiei cordului, cresterea presiunii vasculare si dilatatia vaselor sanguine musculare). La nivel muscular circulatia se realizeaza prin artere-arteriole-capilare-vene.

Capilarizarea la nivel de fibra musculara este foarte importanta datorita maririi suprafetei de schimb nutritiv aducand un aport crescut de oxigen muschilor In timpul contractiei. Pentru o mai buna irigare a muschilor cu sange grija voastra trebuie sa fie in:

- eliminarea surselor de colesterol care produc arteroscleroza (o imbatranire prematura a vaselor sanguine, o ingosare si rigidizare a lor);
- asigurarea de cantitati Insemnate de vitamina P si PP (acid nicotinic), B3 (niacin) si B15 (acid pangamic), K (antihemoragica);
- efectuarea de exercitii de anduranta (mers pe jos - pe distante mari cu tempo constant, alergare usoara - pe distante moderate, mers pe bicicleta constant 35-45 minute, Inot, sarituri cu coarda, etc.);
- efectuare de antrenamente cu intensitate mica si volum mare (greutati mici si repetari multe - peste 30 de rep./set sau doar cu greutatea propriului corp).

2) Inervatia muschiului
Sistemul muscular este o componenta a aparatului locomotor alaturi de sistemul osos. Intregul aparat locomotor este subordonat si controlat de sistemul nervos. Atunci cand voi realizati o miscare aceasta este un rezultat al "activitatii nervoase" atat la nivel central (creier) cat si la nivel muscular, realizat prin intermediul circulatiei influxului nervos.

Cunoasterea mecanismelor ce stau la baza inervatiei muschiului va ajuta sa Intelegeti cum se realizeaza tonusul, contractia si sensibilitatea muschiului. Fiecare muschi are o inervatie asigurata de unul sau mai multi nervi care se manifesta In interiorul muschiului la nivel de fascicule formand un plex intramuscular, si apoi mai profund, la nivel de fibra musculara, formand nervi motori si senzitivi. Receptarea unui impuls nervos genereaza o contractie musculara si determina eliberarea de energie musculara. Pentru a avea o inervatie buna asigurati cantitati optime de:

- tiamina (vitamina B1) cu actiune asupra transmiterii impulsului nervos generand o buna contractie;
- piridoxina (vitamina B6) care participa la reglarea activitatii nervoase;
- cobalamin (vitamina B12) ce are o actiune trofica asupra sistemului nervos;
- folositi sistematic antrenamente cu greutati supramaximale (exercitii de baza pentru grupele musculare mari) pentru maxim o repetare.

Rezistenta maxima pe care corpul vostru o va opune sarcinii folosite va actiona 100% asupra neurofibrilelor care In timp vor fi capabile sa genereze contractii mai mari si muschii vostri vor deveni mai puternici.

3) Energetica contratiei musculare Muschii sunt niste structuri extrem de complexe atat din punct de vedere fiziologic cat si biochimic, ei reusind sa transforme energia chimica In energie mecanica. Tipul de efort specific culturismului este cel de tip anaerobo-aerob In care factorii limitativi ai efortului sunt In exclusivitate intramusculari.

Energetica contractiei musculare se bazeaza pe transformarile chimice ale acidului adenozintrifosforic (ATP), fosfocreatina si glicogenul care se pot descompune In absenta oxigenului. Procesele biochimice sunt extrem de complexe si sunt bazate pe descompunere, interactiune si recompunere. Astfel, la sfarsitul unei faze anaerobe a contractiei, toate substantele energetice sunt refacute cu exceptia unei mici cantitati de glucoza care se descompune pana la acid lactic, dar care mai contine energie potentiala. Cea mai importanta sursa energetica In travaliul muscular anaerob este glucoza. Aceasta Impreuna cu creatinfosfatul pot fi influentabile cantitativ la nivel muscular prin folosirea de suplimente nutritive.

Pentru ca muschii vostri sa aiba suficienta energie pentru cat mai multe contractii va recomand produsele din gama HardBody:
- Creatina Phosphate sau 100% Creatina Monohidrat pentru primele doua faze energetice;
- Creatine Blast sau Dextroza pentru cea de-a treia faza (glicogenica) sau
- produse complexe cu rol de maximizare energetica - Creatin Carb Ef/pH si Power Drink.

Folositi forme bogate si variate incercand sa nu privati muschii de substantele care contribuie la cresterea potentialului energetic al corpului vostru dar respectand cu strictete dozajele si modul de utilizare al produselor Inscris pe etichetele acestora.


Document Info


Accesari: 2077
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )