Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Proiect baschet

Sport


Proiect baschet

PLANUL LUCRARII



CAPITOLUL 1 INTRODUCERE ..........(p. 3-14)

MOTIVAREA ALEGERII TEMEI, ACTUALITATEA SI IMPORTANTA EI .....................(p. 3-4)

LOCUL BASCHETULUI IN SISTEMUL EDUCATIEI FIZICE SI A SPORTULUI ......................(p. 5-9)

1.3 ISTORIA SI EVOLUTIA JOCULUI DE BASCHET,

CARACTERISTICI....................(p. 10-14)

CAPITOLUL 2 FUNDAMENTAREA TEORETICA..(p. 15-51)

2.1 NECESITATEA UNUI CLUB

DE BASCHET PRIVAT IN FAGARAS ..........(p. 15-18)

MODELUL DE ORGANIZARE: STATUT, CADRU LEGISLATIV, REGULAMENTE...................(p. 19-34)

MODELUL DE ACTIVITATE: SELECTIE, INITIERE, PREGATIRE SI PROMOVARE IN SPORTUL DE PERFORMANTA...(p. 35-51)

CAPITOLUL 3 METODOLOGIA CERCETARII...(p. 52-76)

3.1 PROBLEMATICA SI IPOTEZELE LUCRARII: INITIERE,

PREGATIRE, EVALUARE SI SOCIALIZARE........(p. 52-54)

CONDITIILE DE DESFASURARE A EXPERIMENTULUI, LOCUL, SUBIECTII SI DURATA...............(p. 55-56)

METODE DE CERCETARE SI TEHNICILE FOLOSITE..(p. 57-67)

PROBE DE CONTROL SI TESTE UTILIZATE.......(p. 68-76)

CAPITOLUL 4 PREZENTAREA SI INTERPRETAREA

REZULTATELOR.........(p. 77-106)

4.1 PREZENTAREA REZULTATELOR OBTINUTE......(p 77-101)

4.2 INTERPRETAREA REZULTATELOR........(p. 102-106)

CAPITOLUL 5 CONCLUZII SI PROPUNERI...(p.107-110)

5.1 CONCLUZII FINALE.................(p.107-109)

5.2 PROPUNERI......................(p.110)

ANEXE..........................(p.111)

BIBLIOGRAFIE....................(p.112-113)

CAPITOLUL 1

INTRODUCERE

1.1 MOTIVAREA ALEGERII TEMEI, ACTUALITATEA SI

IMPORTANTA EI

Avand in vedere faptul ca baschetul a evoluat enorm pe plan mondial si ca este al doilea joc sportiv ca arie de raspandire si popularitate, fiind cu siguranta "cel mai spectaculos joc sportiv al planetei", doresc sa aduc o mica contributie la dezvoltarea acestuia atat in Tara Fagarasului cat si la nivel national. Alegerea temei nu este incidentala, ea fiind in stransa legatura cu necesitatea infiintarii unui club de baschet in Municipiul Fagaras. Spun acest lucru avand in vedere ca in urma cu mai bine de treizeci de ani jocul de baschet era foarte popular la Fagaras fiind practicat de multi tineri intr un cadru organizat la sectia de baschet a Clubului.Sportiv Scolar Fagaras (C.S.S Fagaras); de aici au plecat spre performanta jucatori de mare valoare ca M.Sanislav, N.Palhegy si L.Hegyesi acestia evoluand ulterior la formatii din primul esalon al baschetului romanesc (C.S.U.Sibiu, C.S.U Brasov) sau chiar in lotul national de juniori, tineret sau seniori. Se cuvine sa amintesc cu acest prilej, numele regretatului profesor Ioan Cozachievici si al profesorului Ioan Trif, care in acea perioada pregateau cu multa abnegatie copii si tinerii veniti sa practice baschetul, la sectia de baschet a C.S.S. Fagaras.

In ultimul timp, datorita desfiintarii sectiei de baschet de la C.S.S Fagaras si a refuzului sistematic a directorilor care s-au perindat la conducerea respectivului club sportiv de a o reanfiinta, am decis sa ma implic personal in relansarea baschetului fagarasan prin infiintarea Asociatiei Club Sportiv Sportic Pro Baschet Fagaras in anul 2006.

Tinand seama de aceste realitati, precum si de faptul ca personal am o experienta de peste 25 de ani de activitate ca jucator la C.S.S Fagaras, Politehnica Iasi apoi din nou la Fagaras, dar si ca instructor sportiv, mi-am propus prin alegerea temei sa prezint pasii urmati pentru infiintarea unui club de baschet privat, organizarea si activitatea acestui club.

De asemenea doresc sa mentionez ca, la baza alegerii temei au fost cu siguranta si motive personale ale celui care, cu pasiunea de-o viata, cu multa dragoste si abnegatie, se ocupa in Fagaras de atragerea copiilor pentru practicarea in mod organizat a jocului de baschet.

Totodata am in vedere perfectionarea continua in meseria de antrenor si ca urmare, alegerea si studiul acestei teme, constituie o incununare a muncii mele de pana acum pe "taramul" baschetului romanesc.

1.2 LOCUL BASCHETULUI IN SISTEMUL EDUCATIEI FIZICE  SI SPORTULUI

Sportul, are ca trasatura fundamentala competitia cu caracter preponderent de intrecere, dar si caracter formativ, prezent atat in sportul de performanta, cat si in sportul pentru toti. Functiile sportului sunt complexe, actionand asupra sportivului, raspunzand nevoii de miscare a tinerilor de pretutindeni. De altfel corespondenta intre practicarea educatiei fizice si sportului, in diversele ei forme si efectul, impactul acestora, se rasfrange in ansamblul vietii sociale, aducand continuitatea stucturala a intregului sistem formativ si educational.

In domeniul educatiei fizice si sportului regasim obiective cu functii fiziologice, altele cu functii instructiv-educative si nu in ultimul rand, obiective cu functii sociale. Daca imbinam functiile, cea de profesie, educativa, de relaxare, de divertisment, igiena, agonistica, de autodepasire, ajungem la relatiile interpersonale atat de importante in dezvoltarea tineretului si a societatii in general

Practicarea sportului reprezinta un act de cultura, deoarece atat cultura cat si educatia activitatilor corporale sunt componente indestructibile ale vietii sociale moderne, ale culturii umane, in general. Jocurile sportive inventate, colective (printre care i baschetul) sau individuale, sunt adevarate cuceriri ale civilizatiei, si asezate definitiv in patrimoniul fiecarei natiuni. Educatia fizica si sportul constituie un important fenomen social al lumii moderne.

Dorinta de concurs, de intrecere a tuturor celor care participa la di 919b12j feritele activitati sportive, invingerea spatiului, a timpului, a obstacolelor naturale si artificiale dar si a unui adversar va fi pe deplin satisfacuta prin practicarea jocului de baschet. Pe glob este estimat ca 72% din populatie este practicanta a baschetului, sub diverse forme, la diferite categorii de varsta.

Din punct de vedere al continutului si al sferei domeniului se poate considera ca jocul de baschet este:

a) joc sportiv colectiv;

b) sport;

c) disciplina sportiva;

d) mijloc al educatiei fizice si sportive;

e) sport complementar;

f ) spectacol sportiv;

g) disciplina stiintifica sportiva aplicata

h) disciplina de invatamant.

a) Joc sportiv colectiv

Baschetul face parte din categoria jocurilor sportive inventate, este un joc sportiv colectiv, rod al creativitatii si imaginatiei umane, o forma organizata de activitate sociala; este un mod specific de manifestare si practicare, cu caracter ludic si sportiv al activitatii corporale, si a exercitiului fizic, in care participantii, constituiti in doua echipe de cate cinci jucatori aflati temporar in raport de adversitate neostila (rivalitate sportiva), lupta pe un teren special amenajat, pentru obtinerea victoriei prin manevrarea mingii in limitele impuse de regulament, in scopul de a obtine un numar cat mai mare de puncte.

b) Sport

Baschetul este un sport, deoarece are la baza o activitate specifica de intrecere in care se valorifica intensiv formele de practicare a exercitiilor fizice in vederea depasirii proprii sau a adversarului, de aceea baschetul poate fi practicat ca: sport de agrement, sport pentru baza de masa a performantei, sport de performanta si sport de inalta performanta.

c) Disciplina sportiva

Statutul de disciplina sportiva, ii este determinat jocului de baschet de: cadrul organizatoric si sportiv institutionalizat pe plan national si international alaturi de celelalte discipline sportive.In tara noastra activitatea baschetbalistica se desfasoara in cadrul organizatiilor sportive de performanta de tip Asociatie Sportiva si Club Sportiv care pot fi:

a) persoane juridice de drept public;

b) persoane juridice de drept privat fara scop lucrativ;

c) societati comerciale sportive pe actiuni.

Activitatea organizatiilor sportive de performanta este condusa si coordonata de catre Federatia Romana de Baschet (F.R.B) care, alaturi de alte 164 de federatii nationale sunt afiliate Federatiei Internationale de Baschet Amator (F.I.B.A).

Sportivii componenti ai acestor organizatii sportive sunt legitimati si participa la competitii amicale si oficiale pentru obtinerea de titluri de campioni sau de calificare intr o categorie superioara. In Romania structura piramidala a competitiilor cuprinde

- Campionatul National de Minibaschet categoriile I si II-masculin si feminin;

- Campionatul National de Juniori III- sub 14 ani, masculin si feminin;

- Campionatul National de Juniori II- sub 16 ani, masculin si feminin;

- Campionatul National de Juniori III- sub 18 ani, masculin si feminin;

- Campionatul National de Tineret- sub 20 ani, masculin si feminin;

Campionatul National de Seniori Div."B"si"A"- masculin si feminin.

d) Mijloc al educatiei fizice si sportive

Considerarea baschetului ca mijloc al educatiei fizice si sportive reprezinta recunoasterea functiei formative a acestuia. Functia formativa constituie o componenta importanta a conceptului despre baschet, calitate oficializata in programele de educatie fizica scolara.

Legatura dintre educatia fizica si educatia sportiva reprezinta utilizarea sporturilor si jocurilor sportive in realizarea obiectivelor si functiilor educatiei fizice.

Din aceste considerente, baschetul este un mijloc nu numai al educatiei sportive sau al educatiei fizice, ci unul dintre mijloacele tipice ale educatiei sportive si fizice moderne.

Baschetul sub aspect educational contribuie la:

- intarirea sanatatii

- dezvoltarea si educarea calitatilor motrice si psihice;

- dezvoltarea fizica

- educatia spiritului de colectiv si de competitivitate;

- dezvoltarea capacitatii de autoorganizare si autoconducere.

e) Sport complementar

Calitatea de sport complementar data baschetului este o consecinta a valorii lui educative, care influenteaza asupra calitatilor motrice si psihice, inclusiv asupra trasaturilor morale si volitive.

Din toate jocurile sportive, baschetul este cel mai frecvent utilizat ca sport complementar, fiind recomandat in toate perioadele antrenamentului sportiv, inclusiv in cea competitionala, aceasta recomandare bazandu-se pe:

- influenta baschetului asupra motricitatii, psihicului si functiilor organismului;

- avantajul de a putea fi practicat sub forma simplificata, ca numar de jucatori dar si ca suprafata de joc (ex.streetball);

- posibillitatea de a fi practicat ca mijloc de pegatire fizica generala, ca mijloc de odihna si recreere activa.

f) Spectacol sportiv

Caracteristica de spectacol sportiv este comuna tuturor sporturilor in care competitiile pot fi vizionate de catre spectatori, dar mai ales baschetului care este si supranumit " cel mai spectaculos joc al planetei". De aceea profesorii, antrenorii si sportivii au obligatia morala ca echipa sa fie astfel pregatita incat prestatia lor in jocuri sa aiba toate caracteristicile unui spectacol sportiv, care sa contribuie la cultura si educatia pe plan sportiv a spectatorilor.

Referitor la latura educativa a baschetului considerat ca spectacol sportiv, implica si aspectul denumit"fair-play", in spiritul caruia fiecare trebuie sa contribuie la cultura si educatia pe plan sportiv a spectatorilor.

g) Disciplina sportiva aplicativa

Considerarea baschetului ca disciplina sportiva aplicativa se refera la toti specialistii, indeosebi profesorii de educatie fizica si antrenorii, care prin pregatirea si investigatiile pe care le fac se alatura celorlalti specialisti ai educatiei fizice si sportului.

Jocul de baschet trebuie investigat de pe pozitiile tuturor stiintelor si in primul rand al stiintelor din domeniul educatiei fizice si anume: teoria si metodica educatiei fizice, psihologia educatiei fizice, fizologia sportului, sociologia sportului sau pedagogia.

Calitatea de interdisciplinaritate confera baschetului caracteristica de a avea si o metodologie de cercetare stiintifica proprie.

g) Disciplina de invatamant.

Specialistii care se formeaza in unitatile de invatamant specifice educatiei fizice si sportului pot avea nivele de pregatire diferite in raport cu gradul de insusire al disciplinei baschet: instructorii sportivi, antrenorii, profesorii de educatie fizica sau cercetatorii stiintifici.

Important este ca acesti specialisti sa fie formati teoretic si practic, cu cunostiinte, priceperi si deprinderi in principal metodologice, predarii baschetului in unitatile sportive sau in cele de invatamant.

1.3 ISTORICUL SI EVOLUTIA JOCULUI DE BASCHET, CARACTERISTICI

Baschetul face parte din categoria jocurilor sportive inventate.

In anul 1891 pe taram american, un tanar asistent de origine canadiana naturalizat american pe nume James A.Neismith, este numit sa conduca lectiile de educatie fizica la Colegiul Springfield din statul Massachusetts (S.U.A). In timpul orelor, el observa lipsa totala de interes a studentilor pentru lectiile in care domina gimnastica suedeza si la aparate. Astfel Neismith incearca in prima faza sa-i atraga pe studenti adaptand jocurile deja cunoscute (fotbal,rugby sau jocuri de miscare) la conditiile salii. Dupa o perioada de lucru, a ajuns la concluzia ca ar fi necesara schimbarea regulilor consevatoare ale acestor jocuri de stadion.

Primul joc imaginat de tanarul asistent a fost compus din doua echipe a cite noua jucatori iar o minge urma sa fie introdusa de acestia in cosuri de nuiele asezate la nivelul solului.Jocul a placut foarte mult, iar un student l-a denumit "baschetball".Se stabilesc si primele reguli ale noului joc, ulterior cosurile fiind ridicate la inaltime iar pentru ca mingea sa nu mai trebuiasca scoasa cu scara din cos, s-a indepartat fundul acestuia. Jocul atragea multi spectatori din randul studentilor, care il priveau cu interes de la balcoanele salii de sport pe care erau fixate cosurile.In zelul lor, spectatorii interveneau de foarte multe ori cu mina si dirijau mingea spre cos, ca urmare cosurile au fost prinse de panouri special amenajate care nu mai permiteau spectatorilor accesul la minge de la balcoane.

Jocul a prins foarte repede si studentii colegiului Springfield au raspandit cu repeziciune jocul, a carui reguli aveau sa fie modificate o data cu scurgerea timpului, pe intreg continentul american si apoi in toata lumea.

La jocurile olimpice de la Saint Louis 1904, s-a facut prima data o demonstratie cu acest joc si in aceasta perioada a fost introdus in Germania de catre dr.Schmidt, care asistase la aceasta demonstratie. In Franta se pomeneste despre baschet prima oara in anii 1905-1906, ulterior fiind raspandit in toata Europa.

In tara noastra imediat dupa incheierea primului razboi mondial, capitalul strain avea sa patrunda in diverse domenii dar mai ales in industria petroliera. Angajatii straini veniti de peste ocean, erau organizati in diverse societati, printre care si institutia religioasa YMCA.Una din sarcinile acestei asociatii a fost promovarea sporturilor tipic americane, unde baschetul ocupa un loc de frunte.

In anul 1920 profesorul american Forbes a recrutat o serie de elemente din armata care au primit sarcina de a invata acest joc. In acel an, pe terenul asociatiei YMCA din fata Universitatii Bucuresti a avut loc o demonstratie care a placut prin dinamism si spectaculozitate.

In urmatorii patru ani baschetul avea sa patrunda atat in cateva importante licee bucurestene ( " Mihai Viteazu", "Spiru Haret", "Matei Basarab", "Cantemir") cat si la Academia Nationala de Educatie Fizica.

In anul 1929 se organizeaza primul campionat cu participarea unor cluburi ca: Juventus, YMCA TCR, Viforul Dacia, Sportul Studentesc;campionatul a fost castigat de Tenis Club Roman (TCR).

In anul 1931 se infiinteaza Federatia Romana de Baschet,Volei si Handbal.

In acelasi an la 3 decembrie se inaugureaza primul campionat masculin (in acelasi timp si regional).In anul 1933 se organizeaza in cadrul "Ligii Muntenia" primul campionat feminin castigat de Tenis Club Roman.In anul 1936, incepe destul de timid si in provincie o activitate de baschet masculin in orasele Iasi, Timisoara, Brasov, Sibiu.

Activitatea internationala incepe in anul 1935, prin participarea la campionatele Europene de la Geneva unde formatia Romaniei a ocupat ultimul loc din zece tari participante.

Dupa un declin generat de razboi, activitatea baschetbalistica avea sa se raspandeasca incepand cu anul 1950 in intreaga tara astfel ca in prezent jocul de baschet aduce satisfactii iubitorilor din principalele orase ale tarii: Bucuresti, Cluj, Sibiu, Brasov, Timisoara, Arad, Iasi, Ploiesti, Craiova, Galati, Pitesti, Oradea, Satu Mare, Tg.Mures dar si din orase mai mici: Dej (feminin), Rm.Valcea, Targoviste, Medias, Sf.Gheorghe, Alba-Iulia (feminin) sau Fagaras.

Se reia in 1950 campionatul national organizat pe faze locale iar turneul final este cistigat de Metal Bucuresti inca trei ani la rand.

Din 1954 se organizeaza campionatul Divizionar A care este dominat de echipele Dinamo Bucuresti si C.C.A ulterior Steaua.Cele doua formatii vor domina multi ani baschetul masculin Romanesc, beneficiind de un cadru organizatoric si de o putere financiara superioara altor formatii masculine din Romania.

In baschetul feminin, incepand din anul 1953 o serie de formatii de traditie isi disputa suprematia, in primii doi ani castigatoare fiind Stiinta Cluj pentru ca apoi, centrul de greutate al baschetului feminin romanesc sa se gaseasca pentru mai multi ani la Bucuresti, unde Stiinta Bucuresti castiga de mai multe ori campionatul national.

Baschetul poate fi practicat atat in scop competitional dar si ca activitate fizica recreativa de catre copii, tineri de ambele sexe, de femei si barbati, de oameni aflati la o varsta inaintata. Este un joc sportiv ce dispune de o gama variata de procedee si de actiuni tehnico-tactice. Acest fapt solicita jucatorilor o pregatire continua si perseverenta iar profesorilor si antrenorilor esalonarea treptata in predarea succesiunii de invatare si perfectionare a tehnicii si tacticii. Baschetul ofera momente de o deosebita spectaculozitate, alternarea rapida a situatiilor ofensive cu cele defensive, posibilitatea jucatorilor de a-si etala fantezia si inventivitatea fazelor de joc.Dimensiunile relativ reduse ale terenului de joc, precum si numarul mic de jucatori, determina deplasari ale acestora si o circulatie foarte rapida a mingii, jucatorii participand astfel la faza de atac si la faza de aparare.

Care sport, daca nu baschetul, ajuta la intelegerea ca trebuie sa-ti atingi obiectivul? Sa intre mingea in cos, tinta fixa, un reper atat de mic (inelul) si o satisfactie atat de mare, introducerea mingii prin el! Viteza de gandire, de luare a unei decizii, de executie, sunt lantul firesc al mentalului si transmiterea impulsului nervos catre sistemul muscular.

Sportul cu mingea la cos influenteaza pozitiv dezvoltarea armonioasa a corpului contribuind la intarirea sanatatii si la dezvoltarea calitatilor morale si de vointa, obligandu-l pe sportiv la o comportare demna, de sportivitate si de fair-play. De asemenea, studiile internationale psiho-sociale indica baschetul, pe primul loc ca forma de integrare sociala a individului.

In ceea ce priveste activitatea cu copiii, exista de mai multa vreme, peste tot in lume, un interes sporit pentru practicarea sportului de catre copii, de angajare a copiilor in programe recreative, sau in sportul organizat, sau de cuprinderea copiilor in stilul de viata activ al parintilor.

Prin practicarea baschetului fie ca mijloc al educatiei fie in antrenamentul sportiv, se urmareste educarea copiilor in spiritul muncii imbinata cu miscare, pregatire multilaterala ce le cultiva sentimentul respectului fata de colectivitate, comportarea in societate, spirit de echipa cat si formarea si consolidarea unor deprinderi si priceperi motrice dar si dezvoltarea calitatilor motrice de baza: viteza, indemanare, rezistenta si forta.

In privinta calitatilor de ordin psihic, baschetul aduce contributii personalitatii omului. Lupta continua pentru obtinerea victoriei si adjudecarea acesteia solicita o serie de calitati psiho-fizice si comportamentale ale jucatorilor si antrenorilor ca:

stapanirea de sine

combativitate;

vointa de a invinge;

inventivitate;

creativitate.

Din punct de vedere intelectual, baschetul este considerat pe drept cuvant, ca fiind sah cu oameni", ceea ce arata contributia mentala a participantilor, antrenorilor, tehnicienilor.

Educarea acestor calitati constituie un obiectiv important in cadrul pregatirii copiilor si tinerilor si reprezinta conditii obligatorii pentru obtinerea ulterioara a marilor performante.

CAPITOLUL 2

FUNDAMENTAREA TEORETICA

2.1 NECESITATEA UNUI CLUB DE BASCHET PRIVAT IN FAGARAS

Dupa cum am mentionat si in capitolul I, subcapitolul "motivarea alegerii temei, actualitatea si importanta ei", a devenit necesara infiintarea unui club de baschet privat in Municipiul Fagaras pentru a asigura o alternativa de practicare a unui sport complex precum baschetul pentru copii si tinerii din Municipiul Fagaras cat si din localitatile apropiate.

Localizare geografica a Municipiului Fagaras

Judetul Brasov este situat in partea de sud-est a Transilvaniei avand o suprafata de 5363 km² ( aprox. 2% din suprafata tarii) si o populatie de 596 400 locuitori (446 622 de locuitori traiesc in mediul urban si 149 518 de locuitori in mediul rural).

Municipiul Fagaras este al doilea municipiu ca marime al judetului Brasov avand 39 725 de locuitori.

Este asezat in regiunea istorica Tara Fagarasului, pe malul stang al raului Olt la 65 de kilometri distanta de Municipiul Brasov si 76 de kilometri de Municipiul Sibiu, fiind strabatut de soseaua internationala E68 care face legatura intre Bucuresti si Arad.

Municipiul Fagaras fiind situat in imediata apropiere a Muntilor Fagaras prezinta o importanta deosebita din punct de vedere turistic.

Localitatile mai importante situate in Tara Fagarasului sunt: Orasul Victoria, Voila, Beclean, Sercaia, Recea, Mandra, Lisa, Soars, Ucea, Cincu, Sambata de Sus, Lisa si Parau. Am enumerat aceste localitati deoarece se afla cuprinse in obiectivele pe termen lung ale asociatiei sportive nou infiintate in ceea ce priveste atragerea catre practicarea jocului de baschet si a copiilor si tinerilor din aceste localitati.

Scurt istoric al activitatii baschetbalistice pana la infiintarea asociatiei

Incepand cu anul 1976, o data cu desfiintarea sectiei de baschet de la Clubul Sportiv Scolar Fagaras, acest spectaculos si popular joc avea sa fie practicat de copii si tinerii din Municipiul Fagaras doar in cadrul orelor de educatie fizica conform programei scolare.

In anul 1983 ia fiinta campionatul judetean de baschet seniori Brasov la care prima editie 1983-1984 participa si o formatie din Municipiul Fagaras infiintata din initiativa mea, fiind sustinuta financiar de Intreprinderea de Utilaj Chimic din Fagaras.

De atunci si pana in prezent (cu mici intreruperi in editiile 1990-1993 si 1998-2001) formatia avand diversi sponsori iar ca instructor sportiv pe mine personal, avea sa fie prezenta in campionatul de baschet al judetului Brasov. Astfel, in aceasta perioada baschetul a fost practicat la Fagaras doar ca activitatea recreativa extrascolara prin tinerii componenti ai acestei formatii, reusindu-se mentinerea popularitatii acestui joc sportiv in randul copiilor si tinerilor din Municipiul Fagaras.

Infiintarea unei organizatii sportive cu profilul baschet - o necesitate.

Am pornit de la premisa ca, o societate sanatoasa nu se poate construi si nu poate produce fara a intelege rolul educatiei fizice, a sportului in general si a baschetului in special, in evolutia copiilor catre maturitate. In anul 2003 formez personal prima grupa de copii dornici sa practice jocul de baschet sustinuti indeaproape de parinti ; se intampla asta destul de timid din partea mea dar in acelasi timp animat de o mare ambitie in a reusi sa mobilizez cat mai multi copii care sa indrageasca si sa se initieze in acest atractiv joc sportiv. Inceputa mai mult in scop recreativ si nu intr un cadru legalizat, aceasta initiativa a mea avea sa se dovedeasca una de succes, din ce in ce mai multi copii venind la terenul sau in sala unde se juca baschet. A devenit astfel imperios necesara infiintarea unei organizatii sportive unde copii sa fie initiati si instruiti pe categorii de varsta, aceasta si datorita esecului demersurilor facute catre conducerea Clubului Sportiv Scolar Fagaras dar si la nivel judetean pentru reanfiintarea sectiei de baschet la respectivul club sportiv.

Acest lucru avea sa aiba loc prin demararea unui proiect care sa cuprinda infiintarea la Fagaras a unei Organizatii Sportive de drept privat in toamna anului 2006.

Astfel la data de 14.09.2006 s-au pus bazele actului constitutiv de infiintare a Asociatiei Club Sportiv Sportic Pro Baschet Fagaras (A.C.S. Sportic Pro Baschet Fagaras). Infiintarea asociatiei cu profil de baschet in Municipiul Fagaras a fost necesara din urmatoarele considerente principale:

- necesitatea desfasurarii activitatii de initiere in jocul de baschet a copiilor intr-un cadru legal recunoscut de Federatia Romana de Baschet si avand aprobarea de functionare din partea Ministerul Tineretului si Sportului

- necesitatea practicarii de catre copii si tinerii din Tara Fagarasului a unui sport de echipa care sa asigure atat o dezvoltare armonioasa a organismului dar si a calitatilor fizice (prin calitatile motrice simple si combinate) si de ordin psihologic (senzorial,cognitiv, volitiv-afectiv, aptitudini, temperament, creativitate si caracter);

- necesitatea educarii copiilor si tinerilor in a-si insusi regulile de baza intr-o convietuire civilizata, prin cunoasterea regulamentului de joc.

Eu personal mi-am pus deseori intrebarea "cum am putea oare educa mai bine copiii sa respecte reguli, daca nu initiindu-i in respectarea regulamentului de joc?"Raspunsul este cu siguranta urmatorul: atunci cind, copiii vor fi educati sa respecte reperele de spatiu si timp," ai voie de acolo, pana acolo, si din momentul initial atatea minute", mai mult, cine altcineva poate introduce atatea restrictii daca nu regulamentul jocului de baschet? 

- necesitatea continuarii traditiei locale in practicarea jocului de baschet veche de peste 40 de ani;

- necesitatea dezvoltarii in Municipiul Fagaras a functiei "spectacol" prin sport in general si prin baschet in special, o data cu organizarea la diferite manifestari municipale si a unor competitii de streetball (baschet pe strada

Doresc sa mentionez ca, incepand cu anul 2002 a devenit o traditie locala, organizarea la finele luni mai a fiecarui an, Cupa Municipiului Fagaras la Streetball pentru toate categoriile de varsta, competitie care se bucura de o mare popularite in randul iubitorilor de miscare si de baschet din Fagaras dar si din alte localitati apropiate.

- necesitatea existentei unei "punti de legatura" intre populatia de toate varstele din Municipiul Fagaras dar si tinutul istoric Tara Fagarasului si "lumea baschetului", ma refer aici la diversele initiative si proiecte pe care Federatia Romana de Baschet le propune spre a se derula in teriroriu prin intermediul entitatilor sportive afiliate;

- extinderea arealului de selectie pentru baschetul de performanta in Municipiul Fagaras dar si in localitatile apropiate enumerat mai sus, conform programului elaborat de Federatia Romana de Baschet.

MODELUL DE ORGANIZARE: STATUT, CADRU LEGISLATIV, REGULAMENTE

A.Constituirea Asociatiei si organigrama

Statutul in baza caruia se desfasoara activitatea asociatiei sportive constituite s-a intocmit ca urmare a hotararii unanime a membrilor fondatori mentionati in actul constitutiv incheiat in Fagaras ( un presedinte-Ioan Craznic si doi vicepresedinti-Dorina Leontina Craznic si respectiv Andrei Craznic), la data de 14.09.2006.

Membrii fondatori s au reunit in sedinta de constituire si au hotarat in unanimitate, in baza legii nr.246-2005 cu privire la asociatii si fundatii sa infiinteze Asociatia Club Sportiv Sportic Pro Baschet Fagaras (A.C.S.Sportic Pro Baschet Fagaras).

In baza art.4 din Legea nr.246-2005 privind asociatiile si fundatiile, s a obtinut anterior constituirii, avizul Ministerului Justitiei prin Dovada disponibilitatii denumirii nr.46073/17.10.2006 (vezi Anexa nr.1).

Incepand cu data de 06.11.2006, A.C.S Sportic Pro Baschet Fagaras dobandeste personalitate juridica, hotarare data de Judecatoria Fagaras prin Incheiere nr.10/A/2006 (vezi Anexa nr.2), fiind eliberat Certificat de inscriere a persoanei juridice fara scop patrimonial nr.10/A/2006 la data de 29.11.2006 (vezi Anexa nr.3) si apoi autorizatia de functionare si Certificatul de identitate sportiva.

A.C.S.Sportic Pro Baschet Fagatas este organizatie sportiva de performanta, persoana juridica romana, nonguvernamentala, apolitica si non-profit, desfasurandu-si activitatea in conformitate cu legile romane si cu statutul adoptat.

Ca orice intreprindere, organizatia sportiva A.C.S Sportic Pro Baschet Fagaras poate fi privita din mai multe puncte de vedere:

1. Sediul - sediul asociatiei este in Fagaras, str.Stejarului, bl.32, sc.B, ap1, jud.Brasov, adresa pe care este constituit un contract de comodat(vezi Anexa nr.4).

La infiintarea asociatiei, s-a constituit un patrimoniu initial inscris in Actul Constitutiv vezi Anexa nr.5) de 1500 lei, cate 500 lei revenind fiecaruia din cei 3 membrii fondatori. 

2. Economic - organizatia sportiva este organizata pentru producerea de bunuri (sportivi performanta) si prestare de servicii.Organizatia sportiva intra in relatii cu alte intreprinderi, obtine si utilizeaza mijloace financiare, are relatii cu bugetul statului si cu diversi sponsori.

3. Social - este o comunitate de oameni, o organizatie sociala care cuprinde un ansamblu de activitati umane, sub forma unui complex de relatii structurale, interpersonale, in care indivizii sunt diferentiati in functie de activitate si statut si care urmaresc realizarea obiectivelor propuse.

4. Statistic - este o intreprindere care produce bunuri si presteaza servicii, autonoma din punct de vedere juridic.

Asociatia conform statutului, poate infiinta in conditiile legii si cu aprobarea Adunarii Generale a asociatilor, filiale, sucursale si birouri, in tara si in strainatate.

Durata de functionare a Asociatiei este nelimitata, incepand de la data inregistrarii ei in conditiile legii. Prezenta Asociatie isi desfasoara activitatea cu respectarea dispozitiilor Legii nr.246/2005 si ale celorlalte acte normative in vigoare.

Ulterior au fost coptati noi asociati in persoana economist Lidia Albulescu- cenzor, prof.Daniela Negrila - antrenor si economist Vittorio Rossi avand functia de Presedinte de onoare dar si calitatea de antrenor si sponsor. Dr.Marilena Suteu- medic si Alin Moldovan- responsabil arbitraje, completeaza organigrama asociatiei :

MANAGEMENT

1. Presedinte asociatie-ing.Ioan Craznic

2. Presedinte de onoare-ec.Vittorio Rosi

3. Cenzor-ec.Lidia Albulescu

4. Responsabil administrativ- insp.resurse umane Dorina Craznic-are calitatea si de vicepresedinte al asociatiei conform statutului

RESPONSABI JUNIORI+SENIORI

RESPONSABIL

COMPETITII

RESPONSABIL

ARBITRAJ

RESPOSABIL MINIBASCHET

↓ ↓ ↓ ↓

5.Antrenor 6.Antrenor 7.Alin 8.Antr.prof. ing.Ioan Craznic ing.Ioan Craznic Moldovan Daniela Negrila

9. Medic Suteu Marilena

10. Responsabil cu materiale, echipament, instalatii Andrei Craznic- are calitatea si de vicepresedinte al asociatiei conform statutului.

B. Scopul si obiectivele asociatiei

Scopul Asociatiei este de a promova dezvoltarea activitatilor sportive in principal, turistice si de ecologizare secundar, pe baza de proiecte si managementul profesional al acestora, selectionarea, pregatirea si educarea elevilor pentru participarea la competitii in vederea obtinerii performantelor sportive si promovarea acestora spre performanta.

In acest sens, jocul de baschet constituie o prioritate pentru A.C.S. Sportic Pro Baschet Fagaras dar si alte ramuri sportive precum atletism, fotbal, volei, handbal, gimnastica, tenis de masa si tenis de camp, badminton, inot, golf, bowling, dans, sah, tir, culturism si sporturi de iarna ski, patinaj, bob, sanie si hochei.

Pentru realizarea scopului propus, asociatia are urmatoarele obiective:

a. Pentru activitati sportive

popularizarea si atragerea unui numar cat mai mare de persoane ( copii, tineri,

adulti) din Municipiul Fagaras catre practicarea organizata a jocului de baschet dar, este posibil in viitor si altor discipline din cele care au fost enumerate in statut

instruirea si pregatirea copiilor si tinerilor(fete si baieti) pe nivele de varsta in

jocul de baschet si trecerea acestora spre performanta;

socializarea copiilor si tinerilor prin practicarea jocului de baschet;

organizarea de jocuri sau competitii sportive, amicale sau oficiale, cu sprijinul

Asociatiei judetene de baschet Brasov sau a Federatiei Romane de Baschet;

b. Pentru activitatile turistice si de ecologizare:

popularizarea zonelor cu potential turistic locale si nationale;

atragerea unui numar cat mai mare de persoane catre practicarea unei

activitati recreative, drumetii montane sau plimbari cu bicicleta dar si catre activitati de ecologizare de parcuri, cursuri de apa, zone montane, etc.

organizarea de excursii interne si externe.

Mentionez ca, de la infiintarea asociatiei si pana in prezent dar si pentru viitor, scopul principal propus a fost, este si va fi, dezvoltarea activitatilor sportive prin atingerea obiectivelor enumerate mai sus.

Adunarea Generala poate stabili si alte obiective in vederea atingerii scopului asociatiei, cu respectarea legilor in vigoare si a prevederilor prezentului statut, prin punerea in practica de programe si proiecte.

Fiecare program si proiect al asociatiei se va materealiza intr un plan care va descrie obiectivele, actiunile, termenele, resursele de derulare(buget) si responsabilitatile determinate exact, in scopul asigurarii calitatii actiunilor asociatiei si in vederea asigurarii posibilitatii de evaluare in orice etapa s ar afla.Un program sau proiect nu poate fi lansat inaintea indeplinirii cerintelor formale enuntate mai sus si a certitudinii asigurarii resurselor necesare.

C. Modul de dobandire si pierdere a calitatii de membru

Asociatia are in componenta sa urmatoarele categorii de membrii

a. membrii fondatori;

b. membrii titulari.

Membrii fondatori sunt membrii titulari in baza statutului.

Poate fi membru titular orice persoana fizica sau juridica ce indeplineste urmatoarele conditii:

prezinta integritate profesionala si o autentica reputatie morala;

este interesata de realizarea scopului si obiectivelor asociatiei;

are competenta si experienta profesionala.

Dobandirea calitatii de membru, altii decat membrii fondatori, se realizeaza la propunerea Presedintelui, prin validarea individuala de catre Consiliul Director al asociatiei, dupa completarea cererii de adeziune, plata taxei de inscriere si depunerea unui curriculum vitae.

Membrii fondatori sunt membrii titulari care au constiuit asociatia; calitatea de membru fondator este obtinuta prin statut.

Pierderea calitatii de membru, indiferent de categoria in care se incadreaza, se realizeaza daca este indeplinita cel putin una din conditii:

la cererea membrului

neplata cotizatiei lunare pentru trei luni; pierderea calitatii de membru se

realizeaza prin hotarare a Consiliului Director, fiind precedata de o suspendare a drepturilor pe o perioada de doua luni;

prin savarsirea de fapte care aduc atingere intereselor si prestigiului asociatiei.

D. Drepturile si obligatiile asociatilor

Toti asociatii au urmatoarele drepturi

sa aleaga si sa fie alesi in organele de conducere ale asociatiei, in

conformitate cu prevederile prezentului statut;

sa participe la manifestarile organizate de asociatie, in conditiile stabilite de

Consiliul Director;

sa propuna masuri de imbunatatire a activitatilor si de realizare a obiectivelor

asociatiei

sa se adreseze nemijlocit tuturor organelor asociatiei si sa primeasca in acelasi

timp informatiile solicitate

sa primeasca pentru merite deosebite, diplome de onoare, bonificatii sau alte

recompense, la propunerea Presedintelui si dupa aprobarea Consiliului Director;

sa participe la elaborarea si implementarea actiunilor asociatiei, conform

statutului de membru partener;

sa utilizeze baza materiala si informationala a asociatiei

sa beneficieze de toate serviciile prestate de asociatie si destinate asociatilor

titulari;

sa beneficieze de reduceri de pret la toate serviciile prestate de asociatie si

destinate diferitelor persoane fizice si juridice nemembre, in conformitate cu hotararile Consiliului Director;

sa utilizeze alaturi de nume, calitatea de membru al Asociatiei Club Sportiv

Sportic Pro Baschet Fagaras.

Toti asociatii au urmatoarele obligatii

sa respecte prevederile statutului si hotararile organelor de conducere ale

asociatiei;

sa plateasca pana la data de 15 ale lunii urmatoare cotizatia lunara stabilita de

Consiliul Director;

sa actioneze pentru indeplinirea scopului si obiectivelor asociatiei;

sa promoveze standardele, principiile si imaginea asociatiei;

sa contribuie la realizarea actiunilor propuse de asociatie;

sa plateasca taxa de inscriere in asociatie stabilita de Consiliul Director;

sa respecte normele eticii si principiile deontologiei profesionale;

- sa respecte standardele si recomandarile asociatiei

- sa acorde o atentie deosebita formarii profesionale continue proprii;

- sa participe la solicitarea Consiliului Director, la adunarile si manifestarile

initiate de organele de conducere ale asociatiei, la activitatile profesionale, precum si la sedintele organelor de conducere din care fac parte;

- sa pastreze confidentialitatea informatiilor, in cazuri expres stabilite de Consiliul Director.

Membrii asociatiei ori membrii exclusi sau retrasi din asociatie nu pot revendica intoarcerea veniturilor aduse asociatiei.

E. Resursele financiare ale asociatiei

Resursele financiare sunt considerate elemente esentiale in asigurarea bunei  functionari a oricarei organizatii sportive.

Cadrul legal al finantarii organizatiilor sportive din Romania se prezinta conform legii nr.69/2000- Legea Educatiei Fizice si Sportului.

Patrimoniu initial al asociatiei este de 1500 lei si se compune din contributia in numerar a fiecarui membru fondator in valoare de 500 lei depusa la data constituirii asociatiei.

Veniturile care pot fi atrase pentru dezvoltarea activitatii asociatiei pot proveni din:

Cotizatiile si contributiile banesti sau in natura ale membrilor si

simpatizantilor

Taxa de inscriere a noilor membrii;

Taxa individuala sau colectiva (taxa benevola) in schimbul prestarii de

servicii de catre asociatie clientilor acesteia, persoane fizice sau juridice, pentru atingerea scopului propus;

Donatii, sume sau bunuri primite prin sponsorizare

Dobanzile si dividentele obtinute prin plasarea disponibilitatilor realizate

din asemenea venituri;

Venituri realizate din activitatea sportiva

Venituri realizate din activitati economice directe si indirecte;

Venituri provenind de la bugetele locale si de stat;

Venituri realizate din reclame, publicitate si intermedieri;

Indemnizatiile obtinute din participarea la competitiile si demonstratiile

sportive;

- Indemnizatiile obtinute din transferurile sportivilor.

Sponsorizarea- reprezinta astazi un mijloc indispensabil de atragere de fonduri suplimentare care sa permita dezvoltarea sportului.

Specialistii din domeniu sportului au dat urmatoarea definitie sponsorizarii:

"acordul prin care o parte furnizeaza bani sau o prestatie masurabila in bani iar cealalta furnizeaza posibilitati de comunicare sau alte compensatii solicitate de sponsor si rezultate direct sau indirect din practica sportului".

O alta definitie data sponsorizarii sportului: "Prin sponsorizarea sportului, se intelege orice acord/conventie in conditiile careia una din parti " sponsorul" pune la dispozitie mijloace materiale, financiare sau alte avantaje "sponsorizatului", in scopuri de reclama, mai ales de publicitate TV"(Turcu D.M. - Marketing Sportiv).

Sponsorizarea ocupa primul loc in practica de marketing a organizatiei sportive A.C.S.Sportic Pro Baschet Fagaras, reusindu-se pana in prezent atragerea urmatorilor sponsori:

1. Societatea Comerciala REMCO S.R.L Fagaras - tipografie serigrafie - Director ing.Gh.Bratanescu.

Asigura inscriptionarea echipamentului sportiv pentru toti sportivii asociatiei in acest caz, prin sponsorizare se realizeaza o tehnica de comunicatie care permite firmei mai sus mentionate sa asocieze marca cu fenomenul baschetbalistic local pentru a-l exploata printr-o actiune globala de publicitate prin sport.

Mentionez ca intre firma sponsor si organizatia sportiva nu s-a incheiat inca vreun contract de sponsorizare ci doar o intelegere verbala prin care firma se constituie ca sponsor unic (sponsorizare unica) pentru A.C.S.Sportic Pro Baschet Fagaras.

2. Societatea CBK Callinetta Boccea Roma - Director ec.Vittorio Rossi.

Sponsorizarea cu echipament sportiv, materiale si instalatii, cupe, medalii necesare in pregatire si jocuri, in acelasi timp cu realizarea unei publicitati pe plan local de catre societatea italiana;

3. Grupul Scolar Dr.Ioan Senchea Fagaras - Director prof.Traian Duta.

Sponsorizarea prin oferirea spre folosinta pentru pregatirea sportivilor a salii de sport a scolii, stipulat intr-un protocol de colaborare (vezi Anexa nr.8

4. Parintii copiilor si tinerilor aflati in evidentele organizatiei, printr-o "taxa benevola"- gen de sponsorizare familiara (vezi Bugetul de venituri si cheltuieli - Tabelul nr.3 si Tabelul nr.4, Anexa nr.6).

Vorbind despre publicitate, doresc sa mentionez modalitatile prin care Asociatia Club Sportiv Sportic Pro Baschet Fagaras realizeaza publicitatea organizatiei sportive pe plan local.

Publicitatea - cuprinde toate actiunile care au drept scop, prezentarea indirecta, orala sau vizuala a unui mesaj in legatura cu un produs, un serviciu sau firma de catre orice sustinator (platitor) identificat.

Organizatia isi promoveaza produsele, serviciile si imaginile prin urmatoarele forme clasice de publicitate:

publicitate la televiziunea si radioul local;

publicitate prin tiparituri (afise, programe de joc, calendare etc.);

publicitate speciala (medalii, diplome, tricouri etc.);

publicitate in presa scrisa ( Monitorul de Fagaras, Buna-ziua Fagaras);

publicitate prin retele interactive de calculatoare (internet-situl organizatiei

sportive).

F. Organizarea si functionarea asociatiei

Organele de conducere si de administrare ale asociatiei sunt:

1. Adunarea Generala formata din totalitatea membrilor asociatiei, in prezent

sase persoane;

2. Consiliul Director alcatuit din trei persoane: presedintele asociatiei (are si

calitatea de manager)si cei doi vicepresedinti;

3. Cenzorul.

1. Adunarea Generala a Asociatilor

Are urmatoarele atributii si responsabilitati:

stabileste strategia si obiectivele generale ale asociatiei;

decide modificarea statutului;

alege pentru o perioada de patru ani sau revoca, dupa caz, presedintele,

vicepresedintii, membrii Consiliului Director si cenzorul (cenzori);

aproba proiectul de buget de venituri si cheltuieli si bilantul contabil;

aproba infiintarea de filiale;

aproba fuziunea asociatiei cu alte asociatii si apartenenta ei si apartenenta ei,

ca membru, la o federatie sau la alte organizatii de profil

stabileste cuantumul indemnizatiilor membrilor Consiliului Director, daca este

cazul;

decide dizolvarea si lichidarea asociatiei.

2. Consiliul Director

Este organul de conducere al asociatiei intre doua sedinte ale Adunarii Generale; membrii Cosiliului Director sunt alesi pe o perioada de patru ani de catre Adunarea Generala.

Consiliul Director are urmatoarele atributii si responsabilitati:

prezinta Adunarii Generale raportul de activitate, bilantul contabil, executia

bugetara pe perioada anterioara;

prezinta spre aprobare Adunarii Generale proiectul de buget, de venituri si

cheltuieli si proiectul de program de activitate pentru anul urmator sau pentru anul in curs si strategia asociatiei;

incheie adte juridice in numele si pe seama asociatiei;

hotaraste cu privire la afilierea sau excluderea membrilor potrivit criteriilor

cuprinse in prezentul statut;

decide cu privire la masurile care vor fi implementate pentru realizarea

obiectivelor asociatiei;

aproba organigrama si politica de personal a asociatiei

convoaca sedintele Adunarii Generale;

elaboreaza propunerile privind ordinea de zi a sedintei Adunarii Generale;

aproba schimbarea sediului asociatiei;

aproba Regulamentul de Organizare si Functionare al ascociatiei;

aproba masuri privind gestiunea patrimoniului, potrivit legii;

acorda recompense si premii in obiecte si in bani;

aproba standardele profesionale si regulamentele asociatiei;

aproba diverse propuneri in vederea realizarii scopului asociatiei;

- aproba incadrarea sau desfacerea contractelor de munca ale personalului

asociatiei;

3. Cenzorul- asigura controlul financiar intern al asociatiei si are urmatoarele

atributii:

verifica modul cum este administrat patrimoniu asociatiei;

intocmeste rapoarte si le prezinta Adunarii Generale;

verifica daca raportarile contabile sunt legal intocmite si in concordanta cu

normele metodologice in vigoare;

participa la sedintele Consiliului Director atunci cand sunt invitati, putand

face propuneri ori de cate ori considera ca este necesar;

alte atributiuni stabilite prin lege, statut sau prin hotarari ale Adunarii

Generale

4 Presedintele Adunarii Generale a Asociatilor

Presedintele a fost ales de catre Adunarea Generala pentru o perioada de 4 ani de zile, din randul membrilor fondatori sau ai membrilor titulari, prin vot egal,direct si liber exprimat de catre membrii Adunarii Generale;

Mandatul Presedintelui inceteaza prin demisie, prin revocare de catre Adunarea Generala sau prin deces.

Presedintele Asociatiei are urmatoarele atributii

reprezinta asociatia in relatiile cu diferite persoane fizice si juridice;

conduce sedintele Adunarii Generale si ale Consiliului Director;

convoaca Consiliul Director

conduce si armonizeaza activitatea asociatiei;

emite decizii de incadrare a personalului angajat si stabileste atributiile,

responsabilitatile si competentele acestora, conform hotaririi Consiliului Director;

decide si ia orice alte masuri in conformitate cu prevederile legii si ale

Statului, prevazute in Regulamentul de Organizare si Functionare si conforme cu hotaririle Adunarii Generale;

poate delega diferite atributii oricarui membru al Consiliului Director.

G. Registrele si evidentele asociatiei

Asociatia dispune de urmatoarele registre si evidente

Registrul membrilor asociatiei

Registrul persoanelor care nu sunt membrii ai asociatiei, dar carora li se

furnizeaza diferite servicii;

Registrul de evidenta al serviciilor furnizate atat membrilor cat si persoanelor

care nu sunt membrii;

Registrul de evidenta a cotizatiilor si a tarifelor;

Registrul proceselor verbale ale Adunarii Generale a Asociatilor;

Registrul contractelor, cuprinzand contracte de inchiriere, de prestari servicii,

parteneriat si alte documente similare

Registrul cu documente financiar-contabile si alte documente contabile

conform cu legislatia in vigoare.

H. Dizolvare si lichidarea asociatiei

Asociatia Club Sportiv Sportic Pro Baschet Fagaras se dizolva in urmatoarele cazuri:

de drept;

prin hotarare judecatoreasca sau a tribunalului, dupa caz

prin hotararea Adunarii Generale

Asociatia se dizolva de drept prin:

nerealizarea sau dupa caz, imposibilitatea realizarii scopului pentru care a fost

constituita, daca in 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt, nu se produce schimbarea acestui scop;

reducerea numarului de asociati sub limita fixata de lege;

asociatia se dizolva prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane

interesate:

cand scopul sau activitatea asociatiei a devenit ilicita sau contrara ordinii

publice

cand realizarea scopului este urmarita prin mijloace ilicite sau contrare ordinii

publice;

cand asociatia urmareste un alt scop decat acela pentru care s-a constituit;

cand asociatia a devenit insolvabila.

Asociatia se poate dizolva si prin hotararea Adunarii Generale cu votul a 4/5 din numarul membrilor asociati. In termen de 15 zile de la data sedintei de dizolvare, procesul verbal in forma autentica se depune la judecatoria in a carei circumscriptie teritoriala isi are sediul, pentru a fi inscris in Registrul asociatiilor si fundatiilor.

Lichidarea asociatiei se realizeaza conform prevederilor legale in vigoare.

Regulament de ordine interioara.

1.Reguli privind Protectia, Igiena si Securitatea in munca.

a) Protectia si securitatea muncii:

- antrenorii trebuie sa verifice inaintea de inceperea antrenamentului starea de functionare a bazei sportive, aparatura de specialitate cu care se lucreaza, instalatiile de apa, caldura, si curent electric;

- sportivii nu au voie sa utilizeze aparatura de specialitate nesupravegheati pentru a evita accidentarile

- sportivii nu au voie sa paraseasca baza sportiva(sala de sport) in timpul lectiilor de antrenament fara incuviintarea antrenorului.

b) Igiena muncii:

- grupul sanitar, vestiarele precum si suprafata salii de sport trebuie sa fie curate la inceperea lectiei de antrenament; acestea trebuie sa fie aerisite si bine luminate;

- antrenorii au obligatia de a-si educa grupa cu care lucreaza sa pastreze normele primare de igiena cu privire la folosirea instalatiilor sanitare aferente salii, la mentinerea in permanenta de catre elevi a curateniei in vestiare si in sala de sport;

- sportivii trebuie sa foloseasca echipamentul de antrenament adecvat si curat.

2. Drepturile si obligatiile organizatiei sportive

- sa stabileasca organizarea si activitatea acesteia;

- sa exercite controlul si sa evalueze modul de indeplinire a sarcinilor de pregatire;

- sa asigure toate conditiile afirmarii sportivilor asociatiei in functie de buget;

- sa solicite Federatiei de specialitate eliberarea de licenta sportivilor in scopul participarii la competitii;

- sa intocmeasca toate documentele si sa elibereze licentele sportivilor transferati;

- sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale sportivilor si antrenorilor.

3. Drepturile si obligatiile antrenorilor:

- accesul la informare si consultare

- la demnitate in munca

- la securitate si igiena in munca;

- de a respecta disciplina muncii;

- de a respecta regulamentul de ordine interioara si contractul de munca;

- de indeplini atributiile prevazute in fisa postului;

- de fidelitate fata de organizatia sportiva;

- de a respecta masurile de securitate si sanatate in munca.

4. Drepturile si obligatiile sportivilor:

- sportivii au dreptul sa-si cunoasca planul de pregatire elaborat de antrenor iar de la 14 ani pot colabora cu acesta pentru creearea planului saptamanal, trimestrial sau anual;

- sportivii au dreptul sa fie promovati intr-o grupa superioara, daca se constata de catre antrenor, ca nivelul de pregatire al acestora este superior nivelului general al grupei, sau daca se constata ca, acestia au calitati superioare varstei si pot face fata fara probleme cerintelor grupei superioare, marindu-si astfel performantele;

- sportivii au dreptul sa-si exprime nemultumirile catre antrenor, verbal printr-o discutie civilizata sau in scris de la varsta de 14 ani;

- sportivii nu au dreptul sa aiba un comportament obraznic, provocator, ostentativ, sa-si incite colegii la actiuni necivilizate sau neregulamentare;

- sportivii nu pot fi retrogradati niciodata din grupa de avansati in cea de incepatori indiferent de virsta, dar pot fi retrogradati din grupa de performanta in grupa de avansati datorita lipsei de progres in pregatire, sau a unei imbolnaviri prelungite.

5. Sanctiuni:

- sportivii pot fi sanctionati in functie de gravitatea actiunii savarsite cu: suspendarea dreptului de participare la lectiile de antrenament ale grupei;

- suspendarea dreptului de participare la competitii pentru o perioada de pana la un an;

- suspendarea dreptului de a mai practica sportul in cadrul organizatiei sportive.

Constituie abateri grave pentru sportivii asociatiei, care se vor sanctiona cu exmatricularea, urmatoarele fapte:

- prezentarea la antrenament, cantonament sau la competitie in stare de ebrietate;

- consumul de droguri, stupefiante si sau anabolizante interzise;

- bruscarea sau lovirea unui coleg sau antrenor

- distrugerea sau deteriorarea bazei sportive

- furtul de orice natura.

6. Parintii sau sustinatorii legali nu au dreptul

sa deranjeze lectia de antrenament

sa denigreze activitatea, sau personalitata antrenorilor organizatiei sportive;

sa semneze contracte de transfer, cereri de legitimare, sau alte documente cu

alte cluburi decat cu acordul presedintelui organizatiei sportive.

MODELUL DE ACTIVITATE: SELECTIE, INITIERE, JOC, PREGATIRE SI PROMOVARE IN SPORTUL DE PERFORMANTA

Activitatea de initire si instruire la A.C.S Sportic Pro Baschet Fagaras se desfasoara in doua sali de sport din municipiu Fagaras:

sala de sport a Scolii nr 5 inchiriata in acest scop printr-un contract de inchiriere (vezi Anexa nr.7);

sala de sport a Grupului Scolar Dr.Ioan Senchea conform protocol de colaborare (vezi Anexa nr.8).

Activitatea este condusa deocamdata de doi antrenori care au specialitatea baschet la care se va adauga in curand un antrenor italian-economist Vittorio Rossi, recent numit ca presedinte de onoare la asociatiei.

In perioada calda a anului, antrenamente cu grupele de copii au loc si pe terenul bazei sportive a Grupului Scolar Dr.Ioan Senchea, in special atunci cand se face pregatirea finala in vederea participarii la Campionatul Natonal de Minibaschet I si II care se desfasoara in lunile iunie-iulie a fiecarui an.

Principiul de baza in activitatea baschetbalistica a asociatiei este urmatorul: toti copii care vin in sala sau pe terenul de baschet si doresc sa practice acest joc, sunt acceptati pentru initiere si instruire!

Obiectivul principal este de a pregati sportivi pentru sportul de performanta, in acest scop selectionarea elementelor cu calitati deosebite constituind o actiune de maxima importanta.

Selectia

Vorbind despre selectie si importanta ei, doresc sa prezint in continuare citeva din cele mai reprezentative definitii date acestui concept:

- Selectia este "o alegere dupa un anumit criteriu si cu un anumit scop"(Dex, 1975).

- Selectia este "un proces organizat si repetat de depistare timpurie a disponibilitatii crescute a copilului, juniorului cu ajutorul unui sistem complex de criterii (medicale, biologice, psiho-sociologice si motrice) pentru practicarea si specializarea lui ulterioara intr o disciplina sau proba sportiva"(Alexe N.- Antrenamentul sportiv modern).

Dupa acelasi autor, performanta sportiva este in mod direct conditionata de potentialul genetic, talentul copilului care urmeaza sa fie incadrat in sistemul specific de pregatire dar si de alti factori cum sunt: personalitatea sportivului si valoarea profesionala si iscusinta antrenorilor care pregatesc acesti copii etc.

Selectia este "este o activitate sistematica a specialistilor desfasurata pe baza

unor criterii biologice si psihologice in directia depistarii copiilor cu aptitudini deosebite pentru practicarea ramurilor de sport"( Dragnea A.- Antrenamentul sportiv);

Selectia este "un proces de triere permanenta a sportivilor, care se bazeaza pe

investigarea sistematica, complexa in vederea orientarii si dirijarii lor catre proba sau ramura de sport in care manifesta motivatii sau aptitudini"( Siclovan I.- Teoria antenamentului sportiv).

Selectia in baschet este "un proces de identificare si evaluare cu un grad cat

mai inalt de predictie a calitatilor si aptitudinilor necesare practicarii jocului de performanta, proces desfasurat dupa criterii medico-sportive, somatofiziologice, biochimice, psihopedagogice si motrice.

Selectia opereza continuu si paralel cu procesul de pregatire de la incepatori pana la nivelul marii performante si implica un ansamblu de evaluari periodice care sa evidentieze aptitudinile copilului pentru practicarea cu succes a jocului de baschet.

Pentru ca jocul de baschet necesita o perioada relativ mare de instruire, actualmente copii sunt orientati catre baschet de la cele mai fragede varste.

Modelul de selectie la A.C.S.Sportic Pro Baschet Fagaras este o necesitate obiectiva pentru antrenori fiind in acelasi timp un instrument cu functii de diagnoza si prognoza a evolutiei viitoare a subiectilor investigati.

Pentru a aborda modalitatea de selectionare a subiectilor in vederea procesului de invatare si instruire la A.C.S Sportic Pro Baschet Fagaras, trebuie evidentiati indicii principali de care se tine seama in selectie conform modelului de selectie propus de Federatia Romana de Baschet:

indici morfologici inaltime, greutate, lungimea membrelor inferioare,

perimetrul toracic, etc.);

indici fiziologici si biochimici (capacitatea vitala, frecventa cardiaca, tensiune

arteriala, potentialul de efort, etc.);

indicii capacitatii motrice (sunt investigati pe baza unor probe de apreciere a

vitezei, indemanarii, fortei, rezistentei in formele de manifestare intalnite in baschet};

indicii capacitatii psihice care pun in evidenta unele trasaturi de personalitate

si de comportament ale subiectilor, aspecte ale motricitatii, vointei, echilibrului emotional, etc.

Procesul selectiei ca si antrenamentul are un caracter permanent si in acelasi timp stadial, in acest sens existand 3 stadii ale selectiei, dupa momentul aplicarii acesteia in cursul dezvoltarii ontogenetice a subiectilor(copii, juniori si sportivi consacrati):

1.Selectia primara sau initiala se incadreaza in primul stadiu al antrenamentului sportiv si are trei momente distincte in baschet:

selectia foarte timpurie(6-8 ani);

selectia timpurie(9-11 ani);

selectia tarzie(12-15 ani);

La acest nivel selectia primara va urmari urmatoarele:

depistarea copiilor cu aptitudini pentru practicarea baschetului; se face la

inceput de an scolar de catre antrenorii asociatiei si are loc in special pe terenurile de sport si sali de sport ale unitatilor de invatamant din municipiul Fagaras si nu numai, dar si in orice alta perioada a anului scolar ( cu ocazia competitiilor intre clase in scoli si intre scoli la nivel local);

initierea copiilor in practicarea baschetului; se face de catre antrenorii

asociatiei in salile si terenurile de sport din Municipiul Fagaras( inchiriate in acest scop), printr-un program bine stabilit;

stabilirea viitoarei specializari.

In cadrul selectiei primare care are loc pentru baschet incepand de la varsta de 6/8 ani pana la 9/11 ani (sunt cazuri cand selectia primara poate avea loc si la varsta de 15 ani!), se au in vedere actiuni care se refera la

aprecierea viitoarei dezvoltari din punct de vedere morfologic a copilului care

urmeaza sa fie selectionat, pe baza datelor similare referitoare la parinti, bunici etc.;

investigarea atenta si aprecierea starii de sanatate a copiilor, depistarea

eventualelor afectiuni din copilaria timpurie si a antecedentelor familiale care ar putea afecta pe viitor disponibilitatea acestora pentru performanta prin organizarea controlului medico-sportiv cu caracter eliminatoriu;

luarea in considerare a traditiilor sportive din Municipiul Fagaras si

imprejurimi si a influentei conditiilor de mediu asupra activitatilor sportive ale copiilor

cunoasterea conditiilor socio-economice ale familiilor din care provin copii si

opiniile parintilor fata de incadrarea acestora in activitatea sportiva.

Obiectivele principale ale instruirii copiilor in cadrul antrenamentelor desfasurate la A.C.S. Sportic Pro Baschet Fagaras sunt:

initierea copiilor in jocul de baschet;

dezvoltarea generala a capacitatii motrice a copiilor si formarea unui sistem

variat de priceperi si deprinderi motrice de baza folosind ca mijloace jocuri dinamice, stafete, concursuri, exercitii cu partener,etc.

dezvoltarea calitatilor motrice de baza, la inceput viteza si indemanarea si mai

apoi rezistenta, forta cat si a celor combinate; cercetarile au demonstrat ca, dintre calitatile motrice la varsta copilariei mici si mijlocii se poate interveni asupra vitezei si indemanarii in special, in timp ce dezvoltarea rezistentei si a fortei se va face cu multa grija datorita capacitatii reduse de efort a copiilor si a dezvoltarii insuficiente a sistemului osteo-muscular;

asigurarea unei dezvoltari fizice armonioase a copiilor prin exercitii care sa

vizeze in mod echilibrat musculatura trunchiului, a membrelor superioare si

inferioare si de asemenea, formarea unei tinute corecte a corpului

initierea in tehnica de baza cu structuri simple la inceput, folosind materiale si

aparate de dimensiuni reduse (mingi, panouri) adecvate varstei copiilor;

pregatirea treptata a copiilor pentru concurs, prin organizarea de competitii

avand un regulament simplificat, eventual pe teren redus (baby si minibaschet) pentru obisnuirea acestora cu disciplina competitionala, cu respectarea regulamentului, si a deciziilor unui arbitru, cu atmosfera specifica intrecerilor;

educarea spiritului de echipa si a comportamentului copiilor in sensul

respectarii normelor de convietuire in grup, al respectului pentru culorile clubului pe care- l reprezinta, educarea dorintei de afirmare, etc.

In finalul acestei perioade de selectie primara si instruire, se va stabili viitorul traseu al sportivului, fie spre repartizarea in echipe (grupe) relativ omogene sub aspectul pregatirii ( grupe de avansati sau performanta), fie spre grupe care vizeaza doar dezvoltarea armonioasa sau alte specializari sportive.

2.Selectia secundara (etapa pubertara) consta in actiunea care are drept scop trierea tinerilor care au deja un stagiu in activitatea de performanta numai a elementelor care pot garanta obtinerea succesului. In aceasta perioada critica, antrenorul trebuie sa procedeze la orientarea sportiva a celor care " promit"cu scopul ca aceste elemente sa ramana la baschet dar si reorientarea sportiva a celorlalti printr-o forma de eliminare pedagogica, cu mult tact care sa nu aiba urmari negative asupra tanarului sportiv.

La acest nivel (al juniorilor) selectia secundara vizand subiecti cu varste cuprinse intre 11 si 15/16 ani urmareste din punct de vedere medico sportiv, in principal urmatoarele

indicii dezvoltarii psihice (capacitatea intelectuala,motivatia si factorii

volitionali

indicii capacitatii de efort.

Am facut o astfel de selectie pentru prima oara de la infiintarea asociatiei, in anul competitional 2007-2008 la junioare III (fete nascute in 1994,1995) sezon in care, formatia de fete a A.C.S Sportic Pro Baschet Fagaras a fost participanta la Campionatul National de Baschet Junioare III.

Obiectivele principale ale instruirii juniorilor in cadrul antrenamentelor desfasurate la A.C.S.Sportic Pro Baschet Fagaras sunt:

continuarea influentarii dezvoltarii indicilor morfologici ai organismului,

dezvoltarea calitativa a musculaturii corpului, trecerea treptata la pregatirea fizica specifica si dezvoltarea grupelor de muschi angrenate in miscare in mod direct;

dezvoltarea in special a calitatilor fizice forta si rezistenta dar si mentinerea

vitezei dobandite, perectionarii indemanarii si a supletei;

continuarea pregatirii tehnice si includerea celor mai noi si eficiente procedee

tehnice din sportul practicat

dezvoltarea gandirii tactice (rapiditatea,luciditatea,spiritul critic, profunzimea);

dezvoltarea imaginatiei si a creativitatii in gasirea solutiilor optim in teren

educarea trasaturilor pozitive de caracter, formarea unui sistem atitudinal

corespunzator conditiilor de antrenament sau concurs dar si a situatilor intalnite in afara terenului

includerea in antrenament a cat mai multor jocuri dinamice, competitii

amicale etc.

cultivarea unui stil personal de executie tehnica la aceasta varsta

corespunzator particularitatilor fiecarui sportiv, originalitatii sale.

Obiectivul de performanta la acest nivel este acela de a promova juniori spre performanta la cluburi care au inscrise formatiile de juniori in Campionatul National de juniori, desigur in situatia in care nu este posibil acest lucru la A.C.S.Sportic Pro Baschet Fagaras.

Doresc sa mentionez aici ca incepand din anul 2008, sportivul fagarasan Comaniciu Alexandru (junior III), este imprumutat la C.S.U. Sibiu, iar in sezonul competitional 2009-2010, alti doi sportivi de la A.C.S.Sportic Pro Baschet vor fi imprumutati la C.S.S.Sibiu ( Sandru Adrian-junior II si Draghiciu Luana-junioara III).

3.Selectia finala este actiunea care are drept scop trierea tinerilor sportivi cu stagiu indelungat in activitatea baschetbalistica (4-5 ani) in vederea promovarii la echipele nationale de juniori sau la echipele de seniori.

Acest tip de selectie are loc anual din initiativa F.R.Baschet la toate categoriile, fete si baieti. De mentionat faptul ca la data de 14 septembrie 2007, au fost prezente la stagiul de selectie de la Tg.Secuiesc pentru Lotul National de Junioare III si un numar de patru sportive de la A.C.S.Sportic Pro Baschet Fagaras.

Aceasta etapa a selectiei marcheaza trecerea sportivilor spre performanta si este dominata de criteriul valorii performantelor sportive.

Criteriile medico-sportive luate in considerare in aceasta faza, sunt:

indicii functionali ai subiectilor

indicii capacitatii de efort;

indicii calitatilor motrice si unele combinatii specifice acestora;

profilul psihic, echilibrul emotional si rezistenta la stres;

randamentul sportiv;

starea generala de sanatate.

Obiectivele principale ale instruirii juniorilor mari si seniorilor in cadrul antrenamentelor desfasurate la A.C.S. Sportic Pro Baschet Fagaras sunt:

sub aspectul pregatirii fizice la acest esalon se va realiza in continuare

pregatirea fizica generala, dar in mica masura si mai ales la inceputul perioadei pregatitoare, urmand ca pe parcurs locul acesteia sa fie luat de pregatirea fizica specifica;

in aceasta etapa se continua dezvoltarea acelor calitati care constituie suportul

pentru executiile tehnice dar mai ales a calitatilor motrice combinate: forta in regim de viteza, forta in regim de rezistenta, indemanarea in regim de rezistenta sau de forta, etc.

sub aspect tehnic se urmareste formarea unui bagaj de elemente si procedee

tehnice asa incat sportivii sa aiba cat mai multe posibilitati de exprimare in teren.Se formeaza in aceasta perioada stilul personal, fiecare sportiv adoptand "stilul" care i se potriveste cel mai bine si care confera o eficienta maxima a actiunilor sale; 

din punct de vedere tactic, sportivii isi insusesc acum conceptia de joc a

echipei care evolueaza, sistemul ei de joc (asezarea in teren, sarcinile pe compartimente, cupluri,etc) iar sub aspect individual, se realizeaza specializarea jucatorilor pe posturi dupa o atenta apreciere a aptitudinilor fiecarui sportiv;

sub aspect psihologic, sportivii vor fi indrumati si orientati pentru trecerea de

la educare la autoeducare, de la control la autocontrol, vor fi de asemenea initiati in practicarea antrenamentului mental si tehnicilor de relaxare; se lucreaza pentru dezvoltarea la sportivi a laturi intelectuale, motivationale, volitive, rezistenta la stres si echilibrul emotional.

Obiectivul de performanta la acest nivel este acelasi cu cel mentionat anterior.

Categoriile de varsta care participa la procesul de instruire-pregatire din cadrul A.C.S. Sportic Pro Baschet Fagaras in anul competitional 2008-2009 sunt urmatoarele:

a) Categoria baby-baschet baieti sau incepatori II (nascuti in anii 1999,2000):

componenta grupei:15 sportivi;

perioada procesului de instruire:01.10.2008-20.06.2009;

ciclul saptamanal de antrenamente: 3 lectii x 90 de minute fiecare;

obiectivul principal pentru finalul perioadei de instruire: participarea la

Festivalul National de Minibaschet, iunie-iulie 2009 (Campionatul National de Minibaschet).

b)Categoria minibaschet ( copii nascuti in anii 1997,1998-baieti)-avansati:

componenta grupei:12 sportivi;

perioada procesului de instruire: 01.09.2008-30.06.2009;

ciclul saptamanal de antrenamente: 4 lectii x 90 de minute fiecare;

obiectivul principal pentru finalul perioadei de instruire: participarea la

Campionatul National de Minibaschet , iunie-iulie 2009.

c)Categoria junioare III (fete nascute in anul 1996,1997):

componenta grupei 12 sportive;

perioada procesului de instruire:01.09.2008-30.06.2009;

ciclul saptamanal de antrenamente: 4 lectii x 120 de minute fiecare;

obiectivul principal: participarea la Campionatul National de Baschet-juniori (junioare)III, anul competitional 2009-2010.

d) Categoria seniori (cuprinde si juniorii II si I ):

componenta formatiei: 12 sportivi;

perioada procesului de instruire:15.09.2008-30.05.2009;

ciclul saptamanal de antrenamente: 4 lectii x 120 de minute fiecare;

obiectivul principal: participarea si clasarea in primele 5 formatii la campionatul judetean de baschet Brasov seniori, editia 2008-2009.

Avand in vedere faptul ca experimentul s a derulat avand ca subiecti sportivii din grupa de baby-baschet a asociatiei (nascuti in anii 1999 si 2000 , voi descrie in cele ce urmeaza modelul de joc, modelul de pregatire, planul de pregatire anual si metode de instruire pentru acest nivel.

Modelul de joc

Grupa este formata in urma selectiei primare, respectand criteriile si cerintele acesteia, din 15 copii.

Singurul criteriu eliminatoriu a fost starea de sanatate care sa-i permita copilului desfasurarea unei activitati sportive conform unui aviz medical eliberat de medicul de familie. De asemenea in selectie s-a tinut seama in primul rand de dorinta copilului de a desfasura o activitate sportiva, indiferent de calitatile acestuia dar si de incuviintarea parintilor.

Cei 15 jucatori care compun grupa nu sunt specializati inca pe posturi, ei avand o pregatire universala.Toti copiii, indiferent de talie isi insusesc elementele si procedeele tehnice fundamentale ale jocului.

In atacul pozitional adoptat la acest nivel, echipa respecta doar spatiile intre jucatori, pozitia lor in teren este la libera alegere cu evitarea aglomerarii posesorului de minge; in aparare se urmareste realizarea marcajului om la om normal si agresiv pe tot terenul.

Jocul de baschet la nivelul baby-baschet este orientat spre realizarea contraatacului spontan, liber, dupa intrarea in posesia mingii, principala preocupare a jucatorilor trebuie sa fie transmiterea mingii la jucatorul din fata sau inaintarea in dribling in terenul advers si finalizarea prin actiuni tactice individuale, in special prin depasire.

Modelul de pregatire

Planificarea antrenamentului constituie masura cu caracter metodic ce materializeaza gandirea antrenorilor privind esalonarea instruirii si educarii sportivilor, pe baza unor planuri dinainte concepute" ( Stoica F. - Teoria si metodica antrenamentului sportiv ).

Pentru grupa de incepatori am propus la inceputul perioadei de pregatire, un plan anual de pregatire pe durata a 39 de saptamani conform tabelului nr.1.

Planul de pregatire anual detaliaza instruirea sportivilor dandu-i un caracter concret avand urmatoarele elemente de continut

obiective de instruire si de performanta;

calendarul competitional;

locul pregatirii;

formele de pregatire;

perioadele si etapele de pregatire;

probele si normele de control;

datele efectuarii controlului medical;

Planul de pregatire anual debuteaza in luna octombrie 2008, urmand a se incheia dupa participarea la Campionatul National de Minibaschet perioada iunie-iulie 2009. Procesul de instruire cu grupa de incepatori II s-a desfasurat preponderent in sala dar si in aer liber (cand conditiile meteo au permis acest lucru) avand urmatoarea structura:

Perioadele de instruire sunt reprezentate de succesiunea a trei trimestre astfel:

Trimestrul nr.1, intre 01.10 - 31.12.2008

Trimestrul nr.2, intre 01.01 - 31.03.2009

Trimestrul nr.3, intre 01.04 - 20.06.2009

ciclul saptamanal de antrenamente: 3 lectii x 90 de minute fiecare;

programul de instruire se poate extinde si pe durata vacantei de vara, avand in

vedere participarea in lunile iunie-iulie la Campionatul National de Minibaschet 2009 si la Turneul International "Poseidon 2009"- Bulgaria(12.08-18.08.2009).

Volumul de instruire in succesiunea celor trei trimestre ale anului scolar, incluzand si vacantele scolare, este redat in tabelul nr 1:

Tabelul nr.1

Trimestru

Numar de

saptamani

Numar de lectii

de antrenament

Numar de ore de

antrenament

total

Activitatea competitionala la categoria baby-baschet presupune un numar relativ mic de jocuri oficiale apoximativ 6-10 jocuri la Campionatul National.de Minibaschet iunie-iulie 2009.

Sunt categoria cea mai mica de sportivi si, alaturi de sportivii de la minibaschet I din pacate, nu beneficiaza de un program de jocuri oficiale corespunzator pe parcursul unui an competitional asemenea juniorilor. Desigur din acest punct de vedere , Federatia Romana de Baschet este cea chemata sa asigure un program competitional care sa dea posibilitatea unui numar mult mai mare de jocuri pentru acesti sportivi intr-un an competitional.Actualmente sportivii (sportivele) componenti ai grupelor de minibaschet I si II din intreaga tara, sunt angajati intr-o competitie oficiala sub patronajul federatiei de specialitate doar o singura data pe an, cu prilejul Campionatului National de Minibaschet care se desfasoara in lunile iunie-iulie ale fiecarui an.Ori dupa parerea mea dar si a altor antrenori, sunt mult prea putine jocuri oficiale care revin unei echipe de minibaschet intr-un an competitional!

Profesorii si antrenorii care sunt implicati la acest nivel in pregatirea celor mai mici baschetbalisti fac totusi eforturi, alaturi de diferiti sponsori, pentru organizarea de jocuri amicale zonale, turnee, competitii pe plan intern dar si sa participe la astfel de manifestari la nivel international.

Jocuri scoala au loc in cadrul lectiilor de antrenament dupa impartirea grupei in 3 echipe a cate 5 jucatori; echipele vor juca dupa sistemul"fiecare cu fiecare" reprize de 7 minute rezultand saptamanal un numar de: 14 minute x 3 antrenamente=42 minute/echipa/saptamana; 42 minute x 43 saptamani=1806 minute/an; 1806 de minute de joc reprezinta echivalentul a 45 jocuri oficiale a cate 40 de minute fiecare.

Jocuri de verificare se organizeaza cu scopul verificarii nivelului de pregatire-instruire cu echipe:

de acelasi nivel in cadrul asociatiei sau cu echipe de avansati (nu e cazul, neexistand in asociatie astfel de echipe);

de acelasi nivel de la cluburi din aceeasi localitate (nu exista in Fagaras alte cluburi cu sectii de baschet).

Jocuri ( competitii) amicale interne, astfel: in data de 17.01.2009 A.C.S Sportic Pro Baschet Fagaras-B.C.Galactica Bv=38-56, 24.01.2009 A.C.S Sportic Pro Baschet Fagaras-C.S.S.Sibiu=42-50, ambele jocuri la Fagaras iar la Sibiu in data de 14.04.2009 cu C.S.S Sibiu incheiata cu scorul 62-52 pentru C.S.S.Sibiu; in data de 16.05.2009 are loc la Fagaras jocul amical intre formatiile A.C.S Sportic Pro Baschet-C.S.U Cuadripol Brasov = 51-41.

Jocuri amicale internationale, astfel: in perioada 12-18.08.2009 participarea la Turneul International "Poseidon-2009" in localitatea Primorsko-Bulgaria.

Jocuri (competitii) oficiale, astfel: in perioada iunie-iulie 2009 Campionatul

National de Baby-baschet (aproximativ 6-10 jocuri).

Ponderea componentelor antrenamentului( 90 minute) rezulta din timpul ce revine fiecarei parti a lectiei de antrenament standard, respectiv componentelor acestora, care se constituie in componente ale antrenamentului, reflectat in tabelul nr.2

Tabelul nr. 2

partea

durata(minute)

componenta

ponderea

calitati motrice(viteza si

indemanare indeosebi)

procedee tehnice

actiuni tactice individuale

de atac si de aparare

actiuni tactice colective de

atac si de aparare

joc scoala

Procesul de instruire este orientat dupa cum se observa din tabel, cu precadere spre dezvoltare a calitatilor motrice (mai ales viteza si indeminare) si pregatire tehnica a jucatorilor introducandu se totodata acum si cunostiintele minime necesare cu privire la regulamentul de joc si notiuni elementare de tactica individuala si colectiva, in atac si aparare.

Nu se urmareste ocuparea unui anumit loc in jocurile amicale sau oficiale cu echipa de baby-baschet ci realizarile individuale sau colective: numarul de actiuni reusite, numarul de recuperari pentru un jucator sau echipa, numarul de puncte marcate, placerea jocului etc.

Continutul instruirii la acest nivel conform programei elaborate de F.R.Baschet este urmatorul:

1. Deprinderi si priceperi motrice

tehnica de executie a alergarii, sariturii, aruncarii si prinderii;

2. Capacitati motrice

viteza de reactie, executie, repetitie si deplasare;

forta dinamica

rezistenta generala

mobilitatea generala

capacitati coordinative orientare spatio-temporala, diferentiere kinestezica, echilibru, reactie si simtul ritmului.

3. Jocuri pregatitoare

pentru invatarea si perfectionarea deprinderilor motrice si a capacitatilor

motrice;

pentru insusirea elementelor si procedeelor tehnice ale jocului de baschet;

4. Tehnica jocului cu mingea:

tinerea mingii cu doua maini la piept, cu o mana si doua maini deasupra

capului;

prinderea mingii cu doua maini de pe loc si din deplasare;

pasarea mingii cu doua miini de la piept, cu doua maini cu pamantul, cu o

mana de la umar, fente de pase;

driblingul de pe loc, din deplasare, inalt, mediu, jos, cu schimbare de ritm, cu

schimbare de directie cu pirueta si trecerea mingii prin fata, ambidextrie in dribling;

oprirea intr un timp si in doi timpi;

pivotarea prin intoarcere

aruncarea la cos de pe loc cu o mana de deasupra capului, aruncarea la cos din

dribling cu o mina de deasupra capului, fente de aruncare;

5. Tehnica jocului fara minge

pozitia fundamentala si deplasari in pozitia fundamentala;

schimbarea de directie cu franare pe un picior si pe ambele picioare;

6. Tactica individuala

a) In atac

demarcajul in semicerc

iesirea la minge cu oprire intr un timp

pozitia triplei amenintari

depasirea cu pas incrucisat

patrunderea de pe partea mingii prin fata aparatorului;

recuperarea ofensiva la aruncarea proprie si la aruncarea coechipierilor;

b) In aparare

marcajul jucatorului cu minge

actiuni de interventie la minge in cadrul marcajului: interceptia, smulgerea;

recuperarea defensiva

7. Tactica colectiva de 2-3 jucatori

in atac: da si du-te;

8. Tactica de echipa 5x5

a) In atac

contraatacul spontan direct cu dribling sau pasa la jucatorul din fata;

atac liber cu respectarea distantelor dintre jucatori

b) In aparare

apararea om la om cu toate formele ei.

De asemenea au fost utilizate in cadrul lectiilor de antrenament cu grupa de babybaschet urmatoarele metode de instruire: povestirea, explicatia, demonstratia, observarea si aprecierea.

1. Povestirea - face parte din metodele verbale si este eficienta in activitatea cu copii de pana la 8-9 ani.Trebuie sa fie "plastica" si sa se bazeze pe elemente cunoscute de copii. Am utilizat-o cu succes spun eu, cand le am oferit copiilor date privitoare la aparitia si istoricul jocului de baschet, la desfasurarea unor jocuri dinamice specifice varstei lor, la regulamentul jocului de baschet etc.

2. Explicatia - este tot o metoda verbala si este folosita la categoriile de subiecti de peste 10 ani; eficienta ei depinde de indeplinirea urmatoarelor conditii:

sa fie clara;

sa fie logica

sa fie concisa;

sa fie oprtuna;

Explicatia impune si respectarea unor cerinte

sa fie la nivelul capacitatii de intelegere a subiectilor carora li se adreseaza;

pentru ca efectul sa fie maxim, subiectii trebuie sa fie foarte atenti;

sa fie prezentata intr un limbaj corect din punct de vedere terminologic si

gramatical

In relatie cu demonstratia, explicatia poate avea plasamentele: sa urmeze , sa preceada, sa se realizeze concomitent cu demonstratia.

Am folosit explicatia de fiecare data la invatarea elementelor si procedeelor tehnice cu grupa de copii.

3. Demonstratia - face parte din metodele intuitive si am folosit-o in stransa corelatie cu explicatia indeosebi. Are rolul de a forma subiectilor reprezentari cat mai fidele si trebuie sa fie clara, corecta si precis executata. Am realizat demonstratia de cele mai multe ori personal (demonstratie nemijlocita) sau prin alegerea unui alt subiect din grup cel mai bine pregatit (demonstratie mijlocita).

Mentionez aici ca le am oferit copiilor din grupa babybaschet intr-una din lectiile de antrenament, posibilitatea de a urmari o demonstratie mijlocita de o jucatoare divizionara A, Noemi Bordas de la C.S.S.Liceul Teoretic Mikes Kelemen din Sf.Gheorghe. A fost un demers extrem de bine primit in randul copiilor, acestia urmarind cu mare atentie demonstratia;

4. Observarea - am realizat-o prin urmarirea atenta impreuna cu copii a executiei actelor si actiunilor motrice a altor copii, observand atat aspectele pozitive cat si cele negative (greseli) ale executiei lor. De asemeni am considerat necesar si foarte util pentru copii aplicarea acestei metode prin observarea in jocurile scoala, amicale, de pregatire si competitii.

5. Aprecierea - am folosit aceasta metoda foarte des in lectia de antrenament oferind copiilor informatii asupra executiei lor, informatii care ii ajuta sa-si autoregleze comportamentul. Acesta informare am facut-o in permanenta sub forma laudelor sau calificativelor.

Obiectivul de performanta pentru aceasta categorie in 2008-2009 este urmatorul

promovarea a 6-8 jucatori in grupa de avansati;

- clasarea in primele 20 de formatii la Campionatul National de Minibaschet- 2009

Planul de pregatire anual urmand succesiunea celor 3 trimestre este redat in tabelul nr. 5 (vezi Anexa nr.9).


Document Info


Accesari: 17287
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )